'Gemeente schendt eigen reclamebeleid'

woerden • De gemeente Woerden schendt structureel zijn eigen reclamebeleid, meent inwoner Justin Egberts. "Er staan reclameborden op plekken waar ze volgens de regels helemaal niet mogen staan."

"Kijk, zie je dat bord?" Egberts wijst naar één van de drie sandwichborden langs de Molenvlietbaan, vlak bij een oversteek voor fietsers en voetgangers. "Binnen 100 meter van een kruising mag je dergelijke reclame-uitingen niet plaatsen. Die borden staan dus te dichtbij. En ook nog veel te dicht op de weg."

Egberts vindt het prima dat lokale ondernemers reclame maken langs wegen, mits de verkeersveiligheid niet in het geding is. De gemeente moet daarop toezien. "De huidige situatie is dat er rond tientallen kruisingen reclameboodschappen zijn te vinden die automobilisten afleiden. Er zijn zelfs kruisingen waarop spandoeken hangen...dat kán toch niet? De gemeente geeft dus structureel vergunningen af om reclameborden te plaatsen op plekken waar ze eigenlijk niet mogen staan."
Hij maakte melding bij de gemeente van 'illegale' reclame-uitingen langs de Molenvlietbaan, Hollandbaan, Steinhagenseweg en Wulverhorstlaan. "Ik heb op slechts één melding een reactie ontvangen. De andere meldingen zijn naar het bedrijf gestuurd dat verantwoordelijk is voor de reclames. Dat vind ik kwalijk. Een gemeente hoort erop toe te zien dat dergelijke reclames voldoen aan de regels, niet een bedrijf. Dat heeft heel andere belangen."

Woordvoerder Gerold Borsboom laat weten dat de gemeente 'echt wel kijkt' voordat ze een vergunning verleent. Als voorbeeld noemt hij de reclamezuil die kort geleden langs de Wulverhorstbaan is geplaatst. "Het beleid is dat een dergelijke zuil op niet minder dan 50 meter van een rotonde mag staan. Je ziet deze zuil bovendien pas als je de rotonde afrijdt. Dat laatste is belangrijk, want reclame mag de weggebruiker nooit afleiden."

Egberts roept raadsleden die over verkeer gaan zich te verdiepen in de CROW-richtlijnen die over reclame langs wegen gaan.