Plannen voor plaatsing microwoningen

woerden • Op twee locaties in Woerden worden mogelijk zogenaamde 'microwoningen' geplaatst. Dit zijn kleine huisjes, bedoeld voor alleenstaanden of starters, die bij iemand in de achtertuin staan. 

Eind augustus is in Gouda de eerste (kant-en-klare) microwoning op particuliere grond in Nederland geplaatst. De gemeente Gouda is betrokken bij de realisatie en evaluatie van het project. De initiatiefnemers heeft plannen om op nóg dertig plaatsen microwoningen te plaatsen, waaronder twee in Woerden. 

Raadslid Stan Droogh (LijstvanderDoes) wil weten waar die microwoningen in Woerden komen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Wij zijn nieuwsgierig naar de stand van zaken en gesprekken rondom dit woningtype, waar vrijwillig een deel van de tuin wordt veranderd."

Woningnood

Droogh vraagt zich af of microwoningen kunnen bijdragen aan het oplossen van de woningnood. Hij vreest dat het lang duurt voordat de gemeente een vergunning verleent en de aanvrager over kan gaan tot plaatsing van een microwoning in iemands achtertuin. In Gouda duurde de hele procedure een half jaar. "Er kan dus vaart in zitten." Hij wil van het college horen welke procedures de aanvrager moet doorlopen en hoe lang het ongeveer duurt voordat de vergunning rond is.