• Mirte Damen.
• Mirte Damen. Foto: Carla Vermeend

Column Mirte Damen: Zorgen

Algemeen

De regen knalt met bakken naar beneden hier in Woerden en het is echt fris op deze woensdagmorgen 14 september. De herfst is in aantocht. In Woerden hebben wij daar een mooi verschijnsel voor. Als het herfst wordt en we gaan richting Koeiemart dan verschijnt de poffertjeskraam van de familie Lucas - Vermolen. En hij staat er.

Zodra deze verschijnt dan kun je op zoek naar kastanjes, beukennootjes, en eikels. Maar die laatste zijn het hele jaar door te vinden in dit stadje en ook in Nederland. Per toeval zit ik samen met mijn buurtje Plien deze morgen op ons dakterras. Mijmerend dat het toch echt een geweldige zomer was. En nu hoor.. Nu hoor ik Gerard Cox toch echt zingen dat die zomer weer voorbij is. 

Hopelijk komen er nog een paar mooie dagen. Een Indian Summer is meer dan van harte welkom. Hou mij een beetje vast voor de winter. Terwijl ik zelf persoonlijk enorm van de winter hou. Ik ben een kerstkind. 

Alleen die rare gasprijzen en energieprijzen schieten maar de lucht in. Het kan echt niet meer. Tja en terug naar energie en gas van de staat kunnen we niet meer. En de winsten die gemaakt worden zijn te belachelijk voor woorden. Wellicht is een winstmaximum echt terecht. Maximaal maar 5 tot 8 procent winst voor dit soort nutsbedrijven. 

Wij hebben zelf hier nog wat gas in Woerden. Wellicht kunnen we dat aanspreken? Dat is met spoed aan de lokale politiek. Maar daar zitten ook risico’s aan. Ik heb gewoon zo’n unheimlich gevoel en de quote uit tv-serie van Game of Thrones is wellicht van toepassing: ‘Winter is coming’. We gaan het allemaal voelen. En we moeten het echt met elkaar doen.

En dan heb ik nog geen ééns over corona gesproken. Niemand wil weer een lockdown. Laat staan corona. Ik maak mij dan ook soms best wel zorgen en het lijkt er soms op dat wij aan het dansen zijn op de vulkaan. 

Ik heb geen glazen bol, maar iedereen weet dat het een nog heftigere winter wordt dit jaar dan andere. Hopelijk kunnen we er voor elkaar zijn. En beseffen we nu dat we nog iets liever voor elkaar moeten worden. Het klinkt allemaal wat idealistisch. Maar ‘t is ook heel makkelijk. Je hoeft het alleen maar te doen. Minder ego en meer wij. In Woerden zorgen we voor elkaar. Dat dan weer wel!