• Poes Squirt is weer terug bij haar eigenaren dankzij een Woerdens stel.
• Poes Squirt is weer terug bij haar eigenaren dankzij een Woerdens stel. Foto: aangeleverd

Hereniging dankzij Woerdens stel

woerden • Poes Squirt uit het Engelse Worcester is weer terug bij haar eigenaren, en dat allemaal dankzij de inzet van Frank Dees en Esther Lusse.

Het stel uit Woerden maakte deze zomer een roadtrip door het Verenigd Koninkrijk en verbleef de laatste twee nachten van hun vakantie op een glamping terrein in het dorp Leigh Sinton. Voor hun verblijf liep daar een poes op het grasveld die voortdurend de aandacht trok van de gasten. Iets dat Esther wel opvallend vond. “Normaal maakt een kat niet zo snel contact met onbekenden. Het leek er eerder op dat de kat honger had.”  

Mager

Ze ontdekte dat het beestje erg mager was. “We konden de ribben voelen en dat is nooit goed, zo weten we uit ervaring.” Bovendien gedroeg de kat zich als een huiskat die mensen gewend is en dus verdwaald kon zijn. Omdat het niet lukte om iemand van de dierenbescherming aan de lijn te krijgen, besloten Frank en Esther de lokale dierenarts te bellen. “Die wilde de poes onderdak bieden en vroeg ons om te proberen om de poes naar de praktijk te brengen. Wonderwel lukte het om de poes zonder problemen in een reismandje te krijgen.” 

De dierenarts ontdekte dat het beestje gechipt én geregistreerd was. Daarop belde zij meteen de eigenaar, maar die bleek niet thuis. Esther: “Omdat wij de volgende dag de boot naar Nederland zouden nemen, zouden we dus nooit weten of ze opgehaald zou worden. Dat vonden we zo naar! Als dat namelijk niet zou gebeuren, wilden wij haar graag adopteren.”    

Esther en Frank besloten daarop de volgende ochtend al vroeg terug te keren naar de dierenarts. Daar bleek dat de eigenaren van de poes - die Squirt heet – zich inmiddels hadden gemeld en Squirt net kwamen ophalen. “Die waren dolblij om hun huisdier terug te zien”, zag Esther. “Squirt bleek vijf weken eerder vermist te zijn geraakt. Ze hadden overal gezocht, maar konden de poes nergens vinden. Dat zorgde voor veel verdriet. Ze hadden al min of meer geaccepteerd dat Squirt nooit meer terug zou komen.”  

Afstand

De poes bleek een behoorlijke afstand te hebben afgelegd. "Squirt was 10 kilometer van huis. Mogelijk is ze in haar woonplaats Worcester in een voertuig beland en er in Leigh Sinton weer uitgesprongen.” Zonder Frank en Esther had Squirt het avontuur waarschijnlijk niet overleefd. "Ze was al flink verzwakt, dus we hebben haar gelukkig net op tijd gevonden.”

Het gaat inmiddels een stuk beter met Squirt, zo weet Esther. “De eigenaar stuurde me appjes met foto’s en Squirt lijkt weer helemaal de oude. Dat is natuurlijk hartstikke fijn om te zien. Daar hebben we het voor gedaan."

Floris Bakker