‘Is Woerden voorbereid op schuldenexplosie?'

woerden • Door de hoge energieprijzen en inflatie dreigen veel huishoudens dit najaar en deze winter moeilijk of niet meer rond te kunnen komen. Splinter wil weten wat het college van Woerden gaat doen om de pijn te verzachten. 

Raadslid Femke Merel van Kooten heeft maar liefst dertig schriftelijke vragen ingediend. Ze vraagt zich af of de gemeente wel voorbereid is op de 'schuldenexplosie' die eraan zit te komen. Extra regelingen zouden volgens haar kunnen helpen om inwoners door deze financieel moeilijke tijden te loodsen. 

Om een duidelijk beeld te krijgen van de lokale situatie vraagt ze het college om inzicht te geven in de cijfers. Dit om na te gaan hoeveel huishoudens er sinds de energiecrisis in financiële problemen zijn gekomen. En of uit die cijfers is te achterhalen of bepaalde groepen Woerdenaren het extra moeilijk hebben.  Van Kooten vraagt ook aandacht voor kinderen die in een huishouden opgroeien waar acute financiële problemen zijn of die balanceren op de grens van armoede. "Hoe groot is de stijging precies van kinderen die opgroeien in armoede ten opzichte van een jaar eerder? Welke effecten heeft dit voor hun ontwikkeling en algehele gezondheid?"

Ze wijst het college op een campagne van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, waarbij donateurs de mogelijkheid hebben om een lidmaatschap of contributie te betalen voor gezinnen die dit zelf niet kunnen. "Is het college bereid om het donateurschap op zich te nemen voor Woerdense kinderen die recentelijk in de armoede gekomen zijn?" Om te voorkomen dat gezinnen de eenmalige energietoeslag mislopen, adviseert Van Kooten om inwoners beter te informeren over de regeling. Ze wil van het college weten op welke manier Woerden de aanvraag minder ingewikkeld gaat maken en er meer bekendheid aan gaat geven.