Aanvraag vergunning voor vier windmolens

utrecht/woerden • Rijne Energie heeft een vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Utrecht voor het plaatsen van vier windturbines ten zuiden van de A12 in polder Rijnenburg en het Utrechtse deel van polder Reijerscop. 

De verwachting is dat deze windmolens (met een tiphoogte van 270 meter) een vermogen van 26 MW opwekken en daarmee zo'n 27.000 huishoudens van stroom gaan voorzien. Het toekomstige energiepark kan daarmee de productie van duurzame elektriciteit in de stad Utrecht bijna verdubbelen. 

Energierekening

"Dit is een belangrijke mijlpaal voor Rijne Energie", stelt Guido van Loenen, voorzitter van de energiecoöperatie Rijne Energie. "In het afgelopen jaar is de noodzaak en urgentie om duurzame energie op te wekken alleen maar toegenomen. Wind- en zonne-energie helpen om de energierekening betaalbaar te houden, en met dit park kunnen we daar gezamenlijk een bijdrage aan leveren."

De gemeente Utrecht beoordeelt de vergunningaanvraag het komend half jaar. Wanneer zij positief besluiten, dan zal de vergunning naar verwachting midden 2023 worden verleend. De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland voor 2025. 

Geen invloed

Het Utrechtse college heeft buurgemeente Woerden inmiddels geïnformeerd over het voorontwerp en de ingediende vergunningaanvraag. De stap van Utrecht heeft volgens het Woerdense college geen invloed op de eigen plannen voor grootschalige opwek van duurzame energie. Na jarenlang praten stemde de de gemeenteraad vorig jaar in met de komst van windturbines. Woerden kijkt naar Barwoutswaarder of Reijerscop (bij Harmelen) als mogelijke locaties. Dit jaar moet het onderzoek naar welke van de twee locaties het meest geschikt is, zijn afgerond.

Binnen de coalitie denken de partijen verschillend over het plaatsen van windturbines. Van het CDA, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP mogen ze er komen; LijstvanderDoes is faliekant tegen.