• Ingang van parkeergarage Castellum in Woerden.
• Ingang van parkeergarage Castellum in Woerden. Foto: archief

Einde aan uur gratis parkeren in parkeergarages

Algemeen

WOERDEN • Het eerste uur gratis parkeren in parkeergarages Castellum en Defensie-eiland stopt per 1 oktober.

Een raadsmeerderheid stemde donderdagavond in met het voorstel om de proef te beëindigen. De kosten, 20.000 euro, zijn te hoog. Uit een evaluatie blijkt bovendien dat bezoekers niet langer in de binnenstad blijven. En dat was juist het doel van de proef, zo verklaarde verkeerswethouder Arjan Noorthoek. “Er staan weliswaar meer auto’s in de parkeergarages, maar van de gebruikers rijdt 40 procent binnen het uur de garage weer uit.” 

Steuntje
De proef ging in november vorig jaar van start. Dit als ‘goedmakertje’ voor de onrust die ontstond na de invoering van het betaald parkeren in het centrum van Woerden. En als steuntje in de rug voor winkeliers in de coronatijd. Op verzoek van de gemeenteraad werd de proef meerdere keren verlengd. Nu vindt het college het tijd om ermee te stoppen.

Toch is het uurtje gratis parkeren in de garages niet helemaal van de baan, want een amendement van de VVD kon rekenen op voldoende steun. In het overleg met ondernemers van de binnenstad zal het ‘als optie’ op tafel liggen. “De ondernemers zijn er namelijk blij mee”, verduidelijkt fractievoorzitter Florian van Hout. “Het is heel belangrijk om hen perspectief te bieden in deze nog steeds moeilijke tijden.” Hij wil tijdens de behandeling van de begroting kijken of de raad kosten wil maken voor het eerste uur gratis parkeren en hoe die kosten eventueel kunnen worden gedekt. 

Drie van de vier coalitiepartijen zien niets in een voortzetting van de proef. “Er zat een begin en einde aan deze pilot en het einde is nu gekomen”, aldus Daphne van der Wind van CU-SGP. Voor Rumo van Aalst (CDA) is de evaluatie helder. “Die laat zien dat het invoeren van het eerste uur gratis parkeren geen effect heeft op de toename van het aantal bezoekers aan de binnenstad. Er is voor onze fractie dan ook onvoldoende grond om hiermee door te gaan.” 

Je auto in één van de twee parkeergarages zetten is volgens Marguerite Boersma goedkoop. Het raadslid van Progressief Woerden is dan ook niet bang dat die na 1 oktober leeg komen te staan. “Je kunt mij niet wijsmaken dat bezoekers die met de auto komen onze binnenstad mijden omdat de parkeerkosten in de garages zo hoog zijn.” 

Gedragen beleid
Bij de lokale partijen klonk een heel ander geluid. Zo sprak Malik Arbaj van Woerden&Democratie van een droevig besluit, vooral voor de ondernemers in de binnenstad. “Stadshart Woerden heeft ook duidelijk aangegeven dat ze de proef graag wil verlengen.” Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) adviseerde het college dan ook om voortaan de ondernemers bij het parkeerbeleid te betrekken, “want anders krijg je nooit een gedragen beleid.”

Een amendement van LijstvanderDoes om ook het tweede uur parkeren gratis te maken, sneuvelde in de raad. Wel gaat het college - op verzoek van de partij - kijken naar de mogelijkheid om een abonnement in te voeren. Met dit abonnement zouden inwoners van de gemeente Woerden tegen een gereduceerd tarief hun auto kunnen parkeren in de garages.