• Femke van Manen aan een tafeltje in café De Pompier.
• Femke van Manen aan een tafeltje in café De Pompier. Foto: Floris Bakker

‘Mensen hebben behoefte aan contact’

Algemeen

WOERDEN • Wie zijn of haar kennissenkring wil vergroten, kan zich aansluiten bij de Ontmoetingsgroep Woerden en omgeving.

De groep is drie jaar geleden opgezet door Femke van Manen (43). “Ondanks dat ik een fijne kring van mensen om me heen had, merkte ik bij mezelf dat ik de behoefte kreeg om nieuwe mensen te leren kennen”, vertelt ze. Ze bezocht hierom organisaties die allerlei uitjes organiseerden. “Te denken valt aan etentjes, picknicks, silent disco, borrels of een feestavond. De nadruk ligt daarbij op gezelligheid, leuke dingen met onbekenden ondernemen. Ik vond dat zo’n leuk concept en dacht: ‘waarom hebben we zoiets niet in Woerden?’ Zo kwam ik op het idee om het zelf op te zetten.”

Vorm
In het begin was het voor Femke ‘zoeken’ naar de juiste vorm. “Gezelligheid” daar draait het bij de ontmoetingsgroep om. Deelnemers zijn op zoek naar een leuke avond uit en het mogelijk opdoen van nieuwe contacten.” Ze organiseert nu om de twee maanden ‘een avondje uit’ voor mensen van tussen de 35 en 65 jaar. Die vinden plaats in één van de horecazaken in Woerden. De opkomst op zo’n avond ligt vaak tussen de 15 à 20 deelnemers. Ze benadrukt dat de ontmoetingsgroep geen datinginitiatief is “maar waar mensen elkaar ontmoeten weet je nooit wat er kan ontstaan.”

Zelf vervult ze de rol van gastvrouw tijdens de avonden. “Ik heet de deelnemers bij binnenkomst welkom en stel ze zo nodig op hun gemak. Sommige deelnemers ervaren het als spannend om deel te nemen. “De ervaring wijst uit dat er vrijwel direct gesprekken ontstaan en er een gezellige sfeer ontstaat”. Gedurende de avond zorgt ze ervoor dat alle deelnemers met elkaar in gesprek komen, ze vraagt hen regelmatig te schuiven van plek. Halverwege de avond gaat ze met de groep naar een andere horecagelegenheid. Hierdoor krijgen de deelnemers de ruimte om mee te gaan of niet. Ze geven aan het einde van de avond vaak terug dat de avond prettig en laagdrempelig ervaren is.

Om het gesprek op gang te houden, zet Femke de ‘vertel eens pot’ op tafel. “Daarin zitten vragen als ‘wat zou je veranderen in je leven?’ of ‘hoe ziet je ideale vakantie eruit?’. Zo krijg je weer nieuwe gesprekken.” Deelnemers die wat stiller zijn, geeft Femke extra aandacht. “Ik ben van mezelf extravert en praat met iedereen. Dus als iemand zich wat lijkt terug te trekken of stiller is, probeer ik die persoon meer bij de groep te betrekken.”

Behoefte
Femke heeft zelf een relatie, wat voor haar geen reden is om te stoppen met het organiseren van de avonden. “Ik merk dat er, ook hier in Woerden en omgeving, veel mensen rondlopen die behoefte hebben aan contact. Mensen die graag nieuwe mensen willen leren kennen en een gezellige avond willen. En dat kan tijdens de avonden die ik organiseer. Het doel van het organiseren is om mensen met elkaar te verbinden. Ontzettend leuk dat deelnemers na zo’n avond met elkaar afspreken om een terrasje te pakken, een festival te bezoeken of iets anders met elkaar ondernemen.”

De eerstvolgende avond is op donderdag 3 november om 20.00 uur in café De Pompier. Opgeven hoeft niet, je kunt gewoon aansluiten. Wil je meer weten of heb je vragen dan kun je kijken op Facebook.