• Vakfotograaf Dies Groot met twee van zijn zwart-witfoto's.
• Vakfotograaf Dies Groot met twee van zijn zwart-witfoto's. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense vakfotograaf Dies Groot houdt opruiming

Algemeen

WOERDEN • De Woerdense vakfotograaf Dies Groot (64) biedt ruim 150 vintage zwart-witfoto’s voor een prikkie te koop aan.

Groot is al zo’n veertig jaar actief in de fotografie en had in al die jaren tientallen exposities. “Tijdens die tentoonstellingen verkoop je wel wat foto’s, maar het grootste deel gaat mee naar huis. En bij een volgende expositie presenteer je weer nieuw werk. Er komt dus telkens iets bij. Nu ben ik best netjes en bewaar ik alles goed, maar je wilt toch verder. Vandaar dat ik nu een opruiming houd.”

Fotoreizen
Het gaat om landschapsfoto’s, pinhole-foto’s (gemaakt met camera zonder lens, geïnspireerd op de camera obscura, red.) en foto’s die hij maakte tijdens één van zijn meer dan honderd door hem georganiseerde en begeleidde fotoreizen naar landen als Schotland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Italië en China. Hing er vroeger een prijskaartje van 100 tot 250 euro aan, nu gaan de werken voor een tientje de deur uit. “Ik maak ook geen onderscheid in formaat. En wie ‘m wil laten inlijsten, krijgt de foto er gratis bij.” 

Groot heeft er geen enkele moeite mee om afscheid te nemen van zijn werken. Sterker nog, hij hoopt dat ze snel een nieuwe eigenaar hebben. “Die foto’s horen bij mensen thuis aan de muur te hangen. Dat is immers de bedoeling van kunst, dat iemand ervan geniet. En ik heb de negatieven nog, dat is het kostbaarste wat er is.” 

Groot ontwikkelde alle foto’s in zijn doka, met een vergroter, rode lampen en bakken vol chemicaliën. “Ik ben een ambachtelijke analoge jongen en druk het liefst mijn foto’s zelf af. Dat vind ik nog steeds mooi om te doen. Voor mijn opdrachtgevers werk ik digitaal, maar voor mijn vrije werk fotografeer ik bijna altijd analoog.” 

Hobby
Zijn pensioen is in zicht, maar Groot is nog lang niet van plan te stoppen. “Fotograferen is mijn werk, maar tegelijkertijd mijn hobby. Wel heb ik de laatste jaren mijn werkzaamheden wat afgebouwd. Zo geef ik alleen nog in Woerden fotocursussen. Dat deed ik vroeger in zeven plaatsen. Vier avonden per week was ik van huis en ‘s morgens stond ik weer in mijn zaak. En dan deed ik ook nog die fotoreizen. Ik werkte al gauw 80 uur per week. Dat houd je niet vol.” 

Hij focust zich nu vooral op het fotograferen en probeert zich telkens te vernieuwen. “Ik vind het vooral leuk om iets te doen wat een ander niet doet. Zo is de trend nu: ‘hoe groter hoe indrukwekkender’. Bij mij is het precies andersom: hoe kleiner hoe intiemer. Het moeten kleine juweeltjes worden.”

Wie geïnteresseerd is in de werken van Dies Groot is welkom in zijn werkruimte aan de Nieuwstraat 25. Geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.