Afbouw van aanvoer zoet water

regio • Rijkswaterstaat en vier waterschappen hebben vrijdag besloten om te stoppen met de aanvoer van zoet water naar het westen van Nederland. 

Dit was nodig om de droogte in dat gebied het hoofd te bieden en verzilting tegen te gaan. Die treedt op als zout water vanuit de Noordzee door de lage waterstanden steeds verder de rivieren en kanalen instroomt. Nu er weer neerslag valt, de dagen korter en minder warm worden (met minder verdamping als gevolg) en ook de Rijnafvoer langzaam stijgt, is een omslagpunt bereikt. 

Afgebouwd

Het gaat volgens Rijkswaterstaat en de waterschappen de goede kant op. Daarom wordt de zogenaamde ‘Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening' (KWA) in september en oktober stapsgewijs en gecontroleerd afgebouwd. Zo zal De Aanvoerder, het gemaal bij Utrecht dat sinds 18 juli zo'n 7000 liter zoet water per seconde de Leidsche Rijn in pompte, worden uitgezet en vervalt eind deze week het vaarverbod op de Leidsche Rijn. 

De tijdelijke pompinstallaties worden de komende periode afgebroken. Deze pompen voerden water aan om de sloten en weteringen in het gebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) op peil te houden en pompten water naar de (grachten van de) stad Utrecht. Daarnaast vervalt de schutbeperking bij Bodegraven en zijn de deuren van de Haanwijkersluis weer gesloten.