• Wielrenster Ellen van Dijk.
• Wielrenster Ellen van Dijk. Foto: Facebook Ellen van Dijk

‘Vernoem snelfietspad naar Ellen van Dijk’

Algemeen

HARMELEN • Als het aan Fred van Slogteren ligt, krijgt het snelfietspad tussen Woerden en Utrecht de naam van wielrenster Ellen van Dijk uit Harmelen. In een open brief roept hij sportwethouder Arjan Noorthoek om haast te maken.    

Van Dijk werd vorige week in het Australische Wollongong voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden. “Na al haar eerdere successen is dit het zoveelste juweel aan haar kroon”, schrijft Van Slogteren. “Ik vraag me zo langzamerhand af hoeveel topprestaties ze nog moet leveren vooraleer ze voor het gemeentebestuur meer waard is dan een bloemetje.” 

Overleden
De gemeentelijke regels schrijven voor dat iemand overleden moet zijn voor hij of zij in aanmerking komt voor een vernoeming in de openbare ruimte. Van Slogteren vindt dat de gemeente van die regels af moet wijken. “Stel dat Ellen negentig jaar wordt, dan schrijven we 2077. Denkt u dat er dan nog iemand in het gemeentehuis rondloopt, die weet wie Ellen van Dijk is? Terwijl ze nu een sporticoon is die de gemeentegrenzen ver heeft overschreden.” 

Van Slogteren wijst Noorthoek op buurgemeente Utrecht die haar sporthelden wel eert. “Dat bewijzen de vernoemingen bij leven voor Anton Geesink, Dafne Schippers, Marco van Basten en Jochem Uytdehaage. Bovendien krijgt uw naam eeuwigheidswaarde, want iedere wethouder droomt ervan om tijdens zijn of haar bewind iets blijvends te realiseren, zodat zijn of haar kleinkinderen later kunnen zeggen: dat heeft opa of oma toch maar mooi geregeld.”