• Arjan Noordhoek en Cees Verburg openden het 'wereldse' kaasplateau.
• Arjan Noordhoek en Cees Verburg openden het 'wereldse' kaasplateau. Foto: Paul van den Dungen

Grootste kaasplateau ter wereld

woerden • Woerden heeft sinds vrijdag een bijzonder wereldrecord in haar bezit. Op het Kerkplein stond een kaasplateau van maar liefst 12 meter lang en 3 meter breed, met daarop 175 soorten kaas. Het geheel woog 2.716 kilo, goed voor een plek in het Guinness Book of Records.

Het oude record stond op naam van het Amerikaanse Madison en werd vier jaar geleden gevestigd. Daar wisten kaasboeren 147 soorten kaas van in totaal 2.013 kilo bij elkaar te krijgen. Dat kan beter, dachten ze in Woerden. De kaascommissie van het Agrarisch Centrum Woerden (onder leiding van Cees Verburg van Verburg Kaas) nodigde kaasondernemers uit om kazen aan te leveren, om zo het wereldrecord te verbreken. 

Doorsnijden

Nadat eerst de verzamelde pers een kijkje mocht nemen, kon de notaris het verlossende woord geven. Loco-burgemeester Arjan Noordhoek en kaasmeester Cees Verburg openden daarna officieel het ‘wereldse’ kaasplateau met het doorsnijden van een kaasje en het lint. Bezoekers konden hierna voor een bedrag van 10 euro een exclusief ‘Woerden 650 kaasplankje’ kopen waarmee zij langs het kaasplateau konden lopen om hun kaasplankje te vullen. Daarbij was een glaasje port inbegrepen. 

Bij het kopen van het kaasplankje kregen de mensen een stempel op hun hand, waarmee ze nog een tweede keer hun plankje konden vullen.

Paul van den Dungen

Meer foto's op www.woerdensecourant.nl.