Oud-eigenaren De Blauwe Meije dienen schadeclaim in

zegveld/woerden • De voormalige eigenaren van Buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld hebben een schadeclaim van enkele tonnen ingediend bij de gemeente Woerden. Die zou fout op fout hebben gemaakt waardoor het recreatiebedrijf financiële schade heeft geleden.

Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt liggen al jaren overhoop met de gemeente Woerden, onder andere over een wijziging van het bestemmingsplan. De rechter oordeelde al in 2013 dat Woerden deze wijziging binnen 26 weken moest regelen. "Het duurde uiteindelijk vijf jaar", verzucht De Boer. "Ze konden het gewoon niet."

Ook kwam de benodigde vergunning maar niet binnen. Dit alles zorgde ervoor dat ondernemen voor het stel praktisch onmogelijk was. "Twaalf jaar lang zijn we tegengewerkt", zegt ze. "Woest werd je ervan." De Boer en Van der Burgt besloten in april van dit jaar te stoppen. Buitenplaats Blauwe Meije is inmiddels verkocht.

Enthousiast

Toen ze in 2010 hun plan met De Blauwe Meije voorlegde, waren college en raad nog enthousiast. Volgens De Boer gingen de handen de lucht in. "Het ging om kleinschalige recreatie langs de Meije, met een beeldentuin, galerie, terras en bed & breakfast. Dat zag men wel zitten."

Het plan was duidelijk, "maar door fouten van ambtenaren van de afdeling ruimtelijke ordening en gemeentelijke juristen kwam de vergunning maar niet tot stand." De Boer meent dat de gemeente de fouten had kunnen herstellen. "In de tussentijd hadden ze onze bedrijfsvoering kunnen gedogen, maar dat gebeurde niet."

Daardoor verkeerden de twee ondernemers in onzekerheid. Sluiting hing voortdurend in de lucht. "Wekelijks kwamen er handhavers langs om de locatie dicht te gooien, inclusief bed & breakfast, galerie en ons terras. Nou, dan kan je wel door de grond zakken hoor. Ik voelde me als een crimineel behandeld."

Zware wissel

De Boer schat de geleden schade op meer dan 3 ton, onder meer voor alle juridische kosten en gemiste inkomsten (omdat het bedrijf dicht moest). Ook is er sprake van immateriële schade. "Het geheel aan fouten heeft een zware wissel op onze onderneming en privélevens getrokken."

De gemeente wil de zaak afsluiten, maar gaat niet verder dan 25.000 euro. De Boer noemt dat absurd. "Het college neemt niet eens de moeite om inhoudelijk te reageren op onze brief. Schandalig!" Tijdens de laatste raadsvergadering wilde ze inspreken, maar dat werd haar niet toegestaan. "Daarom heb ik alle raadsleden nu een brief geschreven, met het verzoek om deze kwestie op een fatsoenlijke wijze op te lossen."

Spelregels

Woordvoerder Gerold Borsboom van de gemeente Woerden laat weten dat er spelregels gelden voor inspraak. "Een raadsvergadering is niet bedoeld om je persoonlijke verhaal te vertellen. Dat heb ik mevrouw De Boer ook uitgelegd in een telefoongesprek. Als ze hierover een gesprek wil, is dat mogelijk." Over de claim kan Borsboom niets zeggen. "De zaak ligt nu bij onze advocaat. Daarom gaan wij er inhoudelijk niet op in."