• Wolfgang Milting wijst de Bonaventurakerk aan.
• Wolfgang Milting wijst de Bonaventurakerk aan. Foto: aangeleverd

Expositie rond jubileum stedenband

woerden/steinhagen • Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de stedenband tussen Woerden en Steinhagen, hebben kunstenaarsverenigingen uit beide plaatsen een internationale expositie samengesteld.   

Die werd vorige week in Steinhagen geopend door burgemeester Sarah Süß. Zij sprak bij de opening van de tentoonstelling haar zorg uit over de huidige oorlogssituatie aan de rand van Europa, een situatie die zij in haar jonge leven nog niet had meegemaakt. "Elkaar leren kennen, ervaringen uitwisselen, vrienden maken, over de landsgrenzen heen - dat is waarschijnlijk de beste basis voor een vreedzame samenleving in Europa."

Korenmolen

De voorzitters van beide kunstenaarsverenigingen, Theo Aarsen van de Kunstkring Woerden en Wolfgang Milting namens de twee Steinhagense verenigingen, haakten in op dit actuele Europese onderwerp. Aarsen: "Kunst en politiek hebben met elkaar gemeen dat zij zicht geven op een nieuwe wereld waaraan mensen in onze tijd zo’n behoefte hebben." Milting illustreerde zijn bijdrage over ‘Kunst kent geen talen en geen grenzen’ met een verwijzing naar een schilderij van Gert Jan Meijer. Daarop staan beide Woerdense kerken, met daartussen de korenmolen 'die voor alle mensen maalt'. De bijeenkomst werd opgeluisterd met een optreden van Willem Jacobs die voor de uitvoering van zijn zelf gecomponeerde nummer ‘Schwarzbier’ een staande ovatie kreeg.

Delegaties van beide partnersteden hadden gedurende het weekend een studiemiddag over duurzaamheid en energie. Deelnemers namen onder meer een kijkje bij een zogenaamde 'Biogaz-fabriek'. Daarnaast gaf dr. Hans Vollaard, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Utrecht, een inleiding over het nut en de toekomst van partnerschappen tussen steden.