• De MakerSpace is de ruimte waar leerlingen van het Technasium aan de slag gaan.
• De MakerSpace is de ruimte waar leerlingen van het Technasium aan de slag gaan. Foto: Paul van den Dungen

Minkema College opent Technasium

woerden/regio • In de creatieve MakerSpace op de locatie aan de Steinhagensweg konden bedrijven een kijkje nemen en kennismaken met het vak Onderzoek & Ontwerpen (O & O). Leerlingen vertelden over de verschillende projecten die zij al voor organisaties hebben uitgevoerd. 

Afscheid

In zijn openingswoord verklaarde bestuurder Mark de Haas dat de school een paar jaar geleden afscheid heeft genomen van techniekprofielen. Dit vanwege het teruglopend aantal leerlingen. Ook stond het Minkema Stein aan de vooravond van een flinke investering van nieuwe praktijklokalen. "In goed overleg met het Kalsbeek College zijn toen alle VMBO-profielen naar het Kalsbeek overgeheveld."

Ondertussen had een team collega’s van het Minkema College - onder leiding van technator Carola van Bemmelen - het Technasium opgezet. Zij gaf vervolgens aan de genodigden, voornamelijk afkomstig uit het bedrijfsleven, een presentatie over het Technasium, een landelijk onderwijsconcept dat inmiddels op meer dan 100 scholen in Nederland wordt toegepast en waarvan het Minkema College momenteel de enige is in de regio Woerden.

Onderzoek & Ontwerpen

Het Technasium is bedoeld voor leerlingen uit klas 1 tot en met 6 van zowel havo als vwo. De opleiding wordt afgesloten met een schoolexamen, de 'meesterproef' genoemd. "Het is levensecht bèta technisch onderwijs, met oog op de grote behoefte aan duurzame en innovatieve oplossingen, waar goed opgeleide mensen voor nodig zijn", aldus Van Bemmelen.

Dit schooljaar hebben 148 leerlingen zich aangemeld voor het Technasium, verdeeld over vijf brugklassen. Het Minkema College heeft zich aangesloten bij het netwerk Rivierenland, maar ook bij de TechnoHub Woerden. Het is de bedoeling dat de Technasium leerlingen op bezoek gaan bij een bedrijf in de omgeving die hen een opdracht geeft. De leerlingen hebben daarna negen weken de tijd om die opdracht uit te voeren. Er komen in deze periode regelmatig experts langs die iets vertellen over hun vak. Na afloop wordt het product en het proces beoordeeld. De docenten zijn voor de leerlingen een coach. Zij geven geen kennis, want die moeten de leerlingen zelf zien te vergaren.

De werelden van de bètatechniek zijn verdeeld over de O & O projecten. Daarbij valt te denken aan Lifestyle & Design, Market & Money, Mens & Medisch, Mobiliteit & Ruimte, maar ook Science & Exploration, Voeding en Vitaliteit en Water, Energie & Natuur. Ontwerpen en onderzoeken zijn de drijfveren van ieder project.

MakerSpace

Natuurlijk was er ruimte nodig om de werkzaamheden binnen het Technasium uit te kunnen voeren. Daarvoor werd Pieter Verbraak van Pjotr Design uit Tilburg ingehuurd. "Toen ik hier in de ruimte kwam, kreeg ik bijna pleinvrees. Zo groot, zo leeg. Het was de bedoeling dat de leerlingen die hun projecten uitwerken, in die ruimte hun 'MakerSpace' konden krijgen. De cirkel in het midden heb ik omkleed met kasten, afscheidingen en werktafels. Daardoor blijft er zicht op het binnenste. Daarnaast staat er een tribune, met zicht op een groot beeldscherm. De leerlingen hebben voldoende ruimte om in groepjes van vier te kunnen werken.”

De 15-jarige Anna Manasse uit Woerden doet een vwo-opleiding. Met haar groepje heeft zij - in coronatijd - al aan een project gewerkt. In dit geval voor het Van Teylingengemaal in Kamerik. "Daarbij ging het over de toegankelijkheid van het informatiecentrum en de aanpassingen daaraan die het voor de bezoekers makkelijker moest maken om de gegeven informatie tot zich te nemen. Mijn groepje heeft toen ook gewonnen en daar ben ik best trots op.”

Paul van den Dungen