• De skyline van Woerden is verkozen tot 'Voorwerp van Woerden 2022'.
• De skyline van Woerden is verkozen tot 'Voorwerp van Woerden 2022'. Foto: Stadsmuseum Woerden

Skyline is ‘Voorwerp van Woerden’

Algemeen

WOERDEN • De skyline van Woerden in Lego is verkozen tot ‘Voorwerp van Woerden 2022’. Het bouwwerk kreeg de meeste stemmen. 

Het Stadsmuseum was op zoek naar het symbool dat de stad het beste representeert. Dit vanwege de viering van 650 jaar stadsrechten. Bezoekers konden stemmen voor één van de genomineerde objecten in de expositie. Er werden in totaal 315 stemmen uitgebracht. De skyline van Woerden kreeg 34 stemmen. Bezoekers waarderen dit bouwsel vooral omdat het voor alle leeftijden is en omdat het ‘over duizend jaar nog steeds bestaat’. Ze vinden de Woerdense gebouwen goed te herkennen en het is mooi ontworpen en uitgevoerd. Bij een geboren en getogen Woerdense in Londen staat zelfs een exemplaar op de schouw. 

Oliebol
Een goede tweede plek is voor de dakpan, met 29 stemmen. Bezoekers vinden dit een typisch Woerdens product met een lange geschiedenis. Het was en is van groot belang voor de Woerdense economie en een onmisbaar onderdeel in de bouw. De objecten die de derde plek delen (27 stemmen), zijn toevallig met elkaar verbonden door de Koeiemart: de oliebol van oma Van Leeuwen en de erwtensoeppan. Over de oliebol zijn bezoekers kort: ‘die is gewoon heel erg lekker’. De erwtensoep is onlosmakelijk verbonden met de Woerdense Koeiemart. Het eten ervan is traditie tijdens de mart en jong en oud doet eraan mee. De recepten worden doorgegeven van generatie op generatie. Of, zoals iemand schrijft: ‘Leiden - hutspot, Woerden – snert’.

Goudkuipje
De vijfde plek (26 stemmen) is voor het ERU Goudkuipje, het enige genomineerde object met jarenlange nationale bekendheid. Eén van de stemmers schrijft: ‘In 50 jaar verandert er veel in je leven, Goudkuipje is altijd gebleven’. Meerdere stemmers herinneren zich het grote Goudkuipje dat je jarenlang zag als je met de trein door Woerden reed. Ook de oude reclameslogan ‘Ze smelten de kazen’ zit kennelijk nog goed in het geheugen. 

De winnaar en de andere genomineerde objecten zijn nog tot en met 16 oktober te zien in een tentoonstelling. Daarna gaat het Stadsmuseum aan de slag om de top 5 werkelijk te verwerven voor de collectie, hoewel de oliebol en de erwtensoep wel wat denkwerk vragen: hoe conserveer je een oliebol op een veilige manier? En wat met een lege pan en pollepel waarbij het voorwerp waar het om gaat - de snert - zelf ontbreekt?