• Verkeer op de Hollandbaan.
• Verkeer op de Hollandbaan.

Raad Woerden verdeeld over geluidsmaatregelen Hollandbaan

Algemeen

WOERDEN • De gemeenteraad van Woerden is verdeeld over de aanpak van de geluidsoverlast door verkeer op de Hollandbaan in Woerden. 

Dat bleek donderdag tijdens de politieke avond over het onderwerp. Het college wil stil asfalt tussen de Waardsebaan en de rotonde bij de Gamma. En als de bouw van de Rembrandtbrug door gaat, zou er een laag geluidsscherm langs de weg moeten komen. Met deze ‘whiswall’, die geluid afbuigt en daardoor vermindert, zou de geluidsbelasting met zo’n 8 tot 10 decibel afnemen. 

Rumo van Aalst (CDA) ziet wel wat in de whiswall. “Die heeft het beste effect, maar is tegelijkertijd duur (1,9 miljoen euro) en doet niets op de kruispunten. Voor bewoners rond de kruisingen zouden maatwerkoplossingen moeten komen. Die zie ik niet terug in het voorstel.” Ook Eric de Jonge (CU-SGP) is kritisch over de whiswall. “Bijna twee miljoen euro is een hoop geld voor een oplossing die niet voor iedereen nut heeft.   

Bewoner Jilles Vinkenburg drong er bij de commissieleden op aan om nu echt iets te doen. Door het voorbijrazende verkeer slaapt hij geen nacht door. De tuindeur open zetten op een mooie dag? “Was het maar zo’n feestje.” Hij vroeg de raad om meer te doen dan alleen de weg voorzien van stil asfalt. “Dat is slechts een pleister op een hele zere wond.”  

Meetgegevens
Saskia van Altena (D66) gelooft best dat bewoners langs de druk bereden weg last hebben van het verkeer, “maar in de gemeente Woerden zijn talloze plekken waar sprake is van geluidshinder. Zij wil objectieve meetgegevens zien waaruit de overlast blijkt. “Als de norm wordt overschreden, dan moeten we maatregelen nemen.”

Progressief Woerden vindt het zonde om het asfalt dat er nu ligt te vervangen door stil asfalt met een kortere levensduur. “Het is gewoon kapitaalsvernietiging”, stelt Marguerite Boersma onomwonden vast. “En dat voor een geluidsreductie van 2 decibel.” Ook de aanleg van een whiswall ziet ze niet zitten. “Daar is nu helemaal geen geld voor.” 

Bij Jaap van der Does (LijstvanderDoes) blijft de vraag hangen waarom het college pas een whiswall aanlegt als er een besluit is genomen over de Rembrandtbrug. “Het verkeersaanbod op de Hollandbaan zal met die brug alleen maar verder toenemen, dus waarom zou je wachten?”

Wat Splinter betreft mag de whiswall er eveneens komen. Dion de Groot snapt dat Woerden op de centjes moet letten, “maar tegelijkertijd moeten we serieus na gaan denken over hoe we onze wegen ‘geluidsarm’ kunnen maken. Bijvoorbeeld door de aanleg van tunnels en het verplaatsen van bedrijven naar industrieterreinen langs de A12.”

Politieke keuze
Ondanks de verdeeldheid denkt wethouder Arjan Noorthoek dat het stille asfalt er wel gaat komen. Dat hij de whiswall koppelt aan de bouw van de Rembrandtbrug is wel te verklaren. “De aanleg van de whiswall is een politieke keuze. Dit omdat de geluidsoverlast binnen de wettelijke normen valt. Dus het is aan de raad om hierover een besluit te nemen.” 

Voor bewoners van Waaloord had hij nog goed nieuws. De verhoging die er lag langs de Hollandbaan ter hoogte van deze weg zal in ere worden hersteld. Een dergelijke verhoging werkt geluiddempend.” 

Donderdag neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de overlast op de Hollandbaan.