Splinter wil actie tegen menstruatiearmoede

woerden • Woerden gaat vrouwen met geldgebrek aan gratis tampons of maandverband helpen. Een motie van Splinter om deze menstruatieproducten gratis te verstrekken kon donderdag rekenen op voldoende steun. 

Volgens Femke Merel van Kooten van Splinter hebben steeds meer vrouwen te maken met menstruatiearmoede. "Door de almaar stijgende energieprijzen en boodschappen die steeds duurder worden, lukt het veel gezinnen niet meer om rond te komen. Geld voor maandverband of tampons is er niet. Soms blijven meisjes daarom zelfs noodgedwongen thuis terwijl ze naar school moeten. Dat vind ik schokkend."

Tandpasta

Lia Noorthoek (CU-SGP) beseft zich dat menstruatiearmoede een serieus probleem is. Wel vroeg ze zich af of je de bestrijding ervan wel onder moet brengen bij het armoedebeleid. "Voor mensen die in armoede leven, zijn producten als zeep en tandpasta ook duur. Waar leg je de grens?" Marco Hollemans (CDA) twijfelt of vrouwen wel naar de uitgiftepunten komen om de producten op te halen. "Je moet toch wel wat drempels over, schaamte speelt een grote rol." Coby Franken (Progressief Woerden) vindt dat die schaamte er best mag zijn. Vrouwen hoeven er wat haar betreft ook helemaal niet over te praten. "Laten we het gewoon gratis beschikbaar stellen zodat ze het er niet over hoeven te hebben. En laten we na een jaar kijken of er voldoende gebruik van wordt gemaakt. Als het een succes is, gaan we er daarna mee door."
Wethouder Jacques Rozendaal staat er positief in en zegt dat het college bereid is om budget beschikbaar te stellen. Ook is er al contact gezocht met Stichting Armoedefonds, om na te gaan hoeveel dozen menstruatieproducten de gemeente moet financieren. Het fonds zorgt voor de inkoop, distributie en uitgifte van de producten. De gemeenteraad zal tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een definitief besluit nemen over de motie van Splinter.

In Woerden zijn er nu drie openbaar toegankelijke uitgiftepunten waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen: MBO Rijnland en de Voedselbank en een 'weggeefkastje' bij Geestdorp 35d.