Lezing over de Slag om Woerden

woerden • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging geeft Michiel van de Burgt op dinsdag 18 oktober in De Dam in Woerden een lezing over De Slag om Woerden. 

Het is 1672. Tussen Nieuwerbrug en Bodegraven ligt het legerkamp van Prins Willem III. Hij begint een gewaagde aanval op Franse troepen die Woerden bezetten. Het resultaat bepaalt mede of de Republiek blijft voortbestaan of een Franse provincie wordt. De Prins eist absolute discipline van zijn manschappen. Vanuit een boerderij leidt hij de troepen. Vanuit binnen- en buitenland komt men naar dit hoofdkwartier om met hem te spreken. Zo wordt hij hier gevraagd om stadhouder van Holland te worden. Ook voert hij vredesonderhandelingen met afgevaardigden van de Engelse koning in zijn tent bij Nieuwerbrug. 

Tijdens het Rampjaar 1672 vindt vlakbij dit hoofdkwartier één van de grootste veldslagen van ons land plaats: De Slag om Woerden. Michiel van de Burgt vertelt hier alles over, aan de hand van veel beeldmateriaal. Van de Burgt (1977) is acteur, regisseur, schrijver en docent. Hij studeerde onder andere theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en vormt sinds 2003 samen met zijn broer Pepijn van de Burgt het cabaret-duo De Heren Van De Burgt. Hij geldt als groot kenner van het prinselijk hoofdkwartier. Verder presenteert hij het Waterlinie Journaal en is te gast in het tv-programma Andere Tijden. De lezing begint 20.00 uur.