Wie betaalt juridische kosten van Oudewater?

woerden • Inwonersbelangen wil weten van het college of Woerden op moet draaien voor juridische kosten die buurgemeente Oudewater maakt. 

Bij die gemeente liggen vijf klachten tegen de burgemeester en wethouders en een oud-wethouder van Oudewater. Vermoedelijk zijn de klachten ingediend door een raadslid van Progressief Oudewater, zo meldt het AD Groene Hart in een artikel. Vanwege privacywetgeving mag de naam van de klager echter niet bekend worden gemaakt. Oudewater ziet zich genoodzaakt om externe juridische hulp in de huren om de klachten te kunnen afhandelen. Daar is al 25.000 euro voor uitgetrokken en de verwachting is dat dit bedrag nog verder zal oplopen. Omdat Woerden en Oudewater op ambtelijk niveau samenwerken, wil raadslid Jan-Hubert van Rensen (Inwonersbelangen) opheldering. 

Niets bepaald

In de Dienstverleningsovereenkomst 2021-2025 (afgekort als DWO WO) is vastgelegd dat Oudewater aan Woerden ruim vijf miljoen euro betaalt. Onduidelijk is wie opdraait voor de juridische kosten voor de situatie die zich nu in Oudewater afspeelt. "Zover na te gaan wordt hier over niets bepaald in de DVO WO”, schrijft Van Rensen. "Het lijkt erop dat deze kosten bij de Woerdense gemeenschap neergelegd worden. Als dit zo is dan is dit vanuit Woerdens perspectief zeer ongewenst.” Hij vraagt het college om de omissie in de overeenkomst goed af te bakenen. "Het uitgangspunt moet zijn dat specifieke kosten veroorzaakt door Oudewater ook door Oudewater betaald worden.”