• Jaap van der Does tijdens zijn afscheid van de raad.
• Jaap van der Does tijdens zijn afscheid van de raad. Foto: Anno Visser

Afscheid Jaap van der Does: ‘Randweg moet jouw naam krijgen’

Algemeen

WOERDEN • Jaap van der Does nam donderdag na 28 jaar afscheid als raadslid. De 80-jarige politicus van LijstvanderDoes stopt er eind deze maand mee om thuis meer mantelzorgtaken te verrichten. 

Bovendien gaan de jaren tellen, zo zegt hij zelf. Maar Van der Does blijft politiek betrokken, als commissielid voor de partij die hij in 1994 zelf oprichtte. Dit nadat hij acht jaar namens D66 in de raad had gezeten. Zijn LijstvanderDoes bleek een succes. “Het is nu de grootste lokale partij van Woerden”, sprak burgemeester Victor Molkenboer. “Dat is iets om trots op te zijn.” 

Randweg
Molkenboer memoreerde in zijn toespraak de voortdurende aandacht die Van der Does had voor de aanleg van een westelijke randweg. “Als die er komt, zou die jouw naam moeten krijgen.” Zijn verleden als politieman kwam ook nog ter sprake. “Af en toe was je echt een bromsnor in de raad. Dan wist je als bestuurder dat je op je tellen moest passen.”

In al die jaren groeide Van der Does uit tot een bekend gezicht in Woerden en omgeving. Misschien wel zijn grootste verdienste is volgens huidig fractievoorzitter Lenie van Leeuwen dat het hem is gelukt de politiek dichter bij de inwoners te brengen. Het wekelijks spreekuur in De Reehorst op de woensdagochtend is daar een goed voorbeeld van. “Inwoners kunnen hier op een laagdrempelige manier hun verhaal kwijt. En vaak kunnen we ook echt hulp bieden.”

Rode Ruiter
Hendrie van Assem, nestor van de gemeenteraad, omschreef Van der Does als iemand ‘die staat voor zijn zaak’. Hij bedankte hem voor zijn kleurrijke inbreng bij tal van onderwerpen die in al die jaren voorbij kwamen. Van Assem had nog een verrassing in petto. “Als iemand de Rode Ruiter onderscheiding verdient, dan ben jij het wel Jaap.” Van der Does kreeg de gemeentelijke onderscheiding niet alleen voor zijn jarenlange raadlidmaatschap, maar ook voor zijn inzet voor het burgercomité en de actie die hij voerde om de volières in het Westdampark te behouden. 

Van der Does zelf sprak zijn waardering en dankbaarheid uit. Terugkijkend vond hij de verkiezingstijd altijd het mooist. “De straat op om campagne te voeren vond ik prachtig.” En die westelijke randweg? “Ja, die gaat er ooit komen. Ik ben van plan 110 te worden, dus dat ga ik nog wel meemaken.”