Woerden zet noodfonds op van 1 miljoen euro

woerden • Om ervoor te zorgen dat niemand kopje onder gaat als gevolg van prijsstijgingen komt er een noodfonds van 1 miljoen euro in de gemeente Woerden. Dat maakte wethouder Jelmer Vierstra (financiën) donderdagavond bekend tijdens de presentatie van de begroting 2023-2026. 

“We zien dat sommige inwoners het echt heel zwaar hebben. We vinden dat zij er niet alleen voor mogen staan. Daarom houden we er in de begroting rekening mee dat we hen extra moeten ondersteunen.” Hoe inwoners en organisaties precies gebruik kunnen maken van het noodfonds moet nog worden bepaald. “We kijken goed naar wat de Rijksoverheid aan maatregelen biedt. Als gemeente sluiten we daar dan zo goed mogelijk bij aan.”  

Energiecontract

Ook de gemeente zelf heeft te maken met stijgende prijzen, bijvoorbeeld op het gebied van energie. Voor komend jaar is rekening gehouden met 1 miljoen aan extra energiekosten. Omdat de gemeente een nieuw energiecontract moet afsluiten kunnen deze kosten zelfs nog hoger uitvallen. De gemeente is voor een belangrijk deel van haar inkomsten afhankelijk van de bijdrage vanuit de Rijksoverheid. Die wisselt jaarlijks en is afhankelijk van hoeveel het Rijk zelf uitgeeft. Door alle onzekerheden schommelen die uitgaven van het Rijk sterk de komende jaren. Dit levert op de korte termijn een overschot op. "Als college stellen wij de raad voor om de overschotten in 2024 en 2025 te storten in de Algemene Reserve”, verduidelijkt Vierstra. "Hierdoor ontstaat meer ruimte om financiële tegenvallers in de toekomst op te vangen en kunnen schulden afgelost worden. Op de lange termijn zien wij de uitgaven van onze gemeente namelijk stijgen. Daarom kiezen wij er ook voor om de eerdere besluiten over de OZB te laten staan. Dit betekent dat de OZB inclusief inflatiecorrectie met 12 procent stijgt. Dat is een flinke lastenverzwaring en geen makkelijk besluit in deze tijd. Maar daar staat dus tegenover dat wij een miljoen euro uittrekken voor hen die echt kopje onder dreigen te gaan door alle prijsstijgingen.” Op 17 november debatteert de gemeenteraad over de begroting en zal die officieel worden vastgesteld.