• Wethouder Ad de Regt nam dinsdagochtend een kijkje bij de lessen in sporthal De Kroon.
• Wethouder Ad de Regt nam dinsdagochtend een kijkje bij de lessen in sporthal De Kroon. Foto: Floris Bakker

Kinderen worden ‘straatwijs' in verkeer

harmelen • Met Streetwise, een verkeersprogramma van de ANWB, krijgen leerlingen van de basisscholen in Harmelen deze week inzicht in de regels, gevaren en uitdagingen op straat. 

Wethouder Ad de Regt was dinsdagochtend in sporthal De Kroon om een kijkje te nemen bij de lessen. Als eerste mochten leerlingen van groep 3 van basisschool De Notenbalk meedoen aan allerlei praktische oefeningen. Ze krijgen onder meer te horen hoe je veilig een zebrapad oversteekt. "Kijk eerst naar links, dan naar rechts en dan weer naar links", legt instructeur Joep uit. "Als er niets aankomt en het verkeer stopt, mag je lopen. Dus niet rennen."
In de zaal staan ook twee (opblaasbare) auto's waartussen ANWB-vrijwilliger Tom gaat staan. Die wil naar de overkant van de straat, maar hoe doe je dat? Ook krijgen de kinderen te horen wat het belang is van een autogordel. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het gele elektroautootje. "Door een pop in de auto te zetten en hard te remmen, zien kinderen wat er gebeurt als je geen gordel draagt", legt Monique van der Weide van de ANWB uit.

Veilig Verkeer-afdeling Harmelen en de schoolleiding vinden het belangrijk om kinderen in de basisschoolleeftijd wat ‘straatwijsheid' mee te geven. Reden om hen 'Streetwise' aan te bieden. Alle oefeningen zijn volgens Van der Weide afgestemd op de leeftijd van de kinderen. "In groep 1 en 2 staat het 'herkennen' van (gevaarlijke) verkeersgeluiden centraal terwijl leerlingen uit groep 7 en 8 weer heel andere dingen doen. Die oefenen hun fietsvaardigheid. Ze moeten een uitdagend parcours afleggen met een zware rugtas, om zich voor te bereiden op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school."

De ANWB komt het liefst om het jaar langs bij scholen, zodat leerlingen het volledige programma doorlopen.