vrijdag 21 oktober

Koersbal in De Plint
09:30-11:30, Woerden, De Plint, Jozef Israelslaan 20
Koersbal is een balspel dat lijkt op jeu-de-boules met grotere ballen met een afwijking naar links of rechts. Wie op vrijdagochtend mee wil doen, kan zich aanmelden bij G. Vermeij: 0348-418490.

'Toveren met Taal'
10:00-12:00, Woerden, Inloophuis 'Leven met kanker', Wilhelminaweg 12
Rianne Rijntjes verzorgt de ontspanningsworkshop ‘Toveren met Taal’. Die begint met een korte inleiding over de diepere lagen van taal, zoals het gebruik van metaforen. Daarna kunnen deelnemers zich laten meevoeren op de verhalen, boeken en gedichten die worden voorgelezen. Aanmelden voor deze workshop is noodzakelijk. Dat kan telefonisch via: 06-14004496, per e-mail: info@inloophuislevenmetkanker.nl of in het inloophuis tijdens openingstijden.

‘Liever geen bloemen’
20:00, Harmelen, Ons Dezibel, Wilhelminalaan 1
Toneelvereniging Harto speelt het blijspel ‘Liever geen bloemen’. Het verhaal begint als George Kimball, een zeer zwaarmoedig persoon, zijn dokter hoort praten over een andere patiënt die opgegeven is vanwege hartproblemen. George denkt dat het over hem gaat en hij aanvaart dapper zijn lot. Alle zaken worden op orde gesteld en hij schrijft een hartverscheurende brief aan zijn vrouw, die ze mag lezen na zijn overlijden. Ook zorgt hij voor de toekomstige weduwe. Op de begraafplaats koopt hij genoeg ruimte voor zichzelf, zijn vrouw en haar nieuwe echtgenoot. Hilariteit en complicaties volgen...Entreeprijs is 10 euro. Reserveren kan online via www.harto.nl.

zaterdag 22 oktober

Nestkasten schoonmaken
10:00-12:00, Woerden, NME-Centrum InBredius, Kievitstraat 42
Leden van de vogelkijkgroep van IVN Woerden gaan nestkasten schoonmaken in het stiltegebied van Landgoed Bredius. Een schone nestkast is gunstig voor de vogels die er rusten of slapen, maar ook voor de vogels die er in het voorjaar broeden. Vaak zit er namelijk ongedierte in het nest en soms blijft er een rot ei of een dood jong achter. Dit verkleint de kans op een succesvol broedsel het volgende voorjaar. Wie mee wil helpen met schoonmaken, kan een e-mail sturen naar Arwin den Boer via: a.a.denboer@hetnet.nl of via: www.ivn.nl/afdeling/woerden. Deelnemers moeten zelf tuin- of rubberhandschoenen meenemen. Voor overige materialen, koffie en thee wordt gezorgd.

Rondleiding in Het Klooster
11:00, Woerden, Het Klooster, Wilhelminaweg 77
Het Klooster biedt weer elke zaterdag een rondleiding aan in het monumentale pand. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen achter deuren die normaal gesproken voor publiek gesloten blijven. De rondleiding duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten à 3 euro zijn 24/7 op de website van Het Klooster te bestellen.www.kloosterwoerden.nl

Politiek café
12:00, Woerden, ‘t Bierhuys, Van Oudheusdenstraat 3a
Politiek café RPL-RuitenTroef. Landelijke ontwikkelingen sijpelen ook door in de Woerdense samenleving zoals daar zijn: de energiecrisis, maar ook de effecten van de inflatie en stijgende energieprijzen. Er zijn twee paneldiscussies. De eerste gaat over de energietransitie. Bij het tweede panel staat armoede centraal.

‘Liever geen bloemen’
20:00, Harmelen, Ons Dezibel, Wilhelminalaan 1
Toneelvereniging Harto speelt het blijspel ‘Liever geen bloemen’. Voor informatie: zie vrijdag 21 oktober.

Birth of the Beat
20:15, Woerden, Het Klooster, Wilhelminaweg 77
Drums United komt met een gloednieuw innovatief programma: Birth of the Beat. De internationaal befaamde topdrummer Lucas van Merwijk is al z’n hele leven bezeten van drums en reist over de hele wereld op zoek naar hun oorsprong. De fascinerende wereldreis wordt nu op indrukwekkende wijze vertoond. Er wordt echter niet alleen maar getrommeld. Bezoekers beleven een adembenemende avond met muziek, zang, dans, virtuositeit en indrukwekkende projecties. Kaarten à 19,50 euro per stuk zijn te bestellen via www.kloosterwoerden.nl.

zondag 23 oktober

Snertwandeling
13:30-16:30, Woerden, verschillende locaties
Tijdens de Snertwandeling wandelen deelnemers langs vijf restaurants en het pop-up Koeiemartmuseum. Daar staan gevarieerde gerechtjes klaar met alles wat de Woerdense herfst te bieden heeft: van snert en culinaire poffers tot herfstgerechtjes en van bokbier tot wijn. Tickets kosten 45 euro en er zijn drie starttijden: 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Tickets via www.stadshartwoerden.nl.

Lachyoga
14:30-16:00, Woerden, locatie hangt af van aantal deelnemers
Tijdens deze workshop lachyoga gaan deelnemers met elkaar lachen. Ervaring met (lach)yoga is niet nodig, iedereen kan het. Deelname kost 20 euro. Aanmelden kan telefonisch via: 06-24607225 (Agnes) of e-mail: lachyogawoerden@gmail.com.

maandag 24 oktober

Koeiemarttrui tentoonstelling
14:00-17:00, Woerden, pop-up Koeiemartmuseum, Voorstraat 81
In het museum is aandacht voor het fenomeen ‘de Koeiemarttrui’. Voor de tentoonstelling hebben diverse Woerdenaren een trui gebreid voor de wedstrijd Heel Woerden Breit. Om 14.00 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Aglow-samenkomst
19:45, Woerden, wijkcentrum Molenvliet, Stromenlaan 132a
Spreekster Henny Loppé gaat spreken over het thema: 'Het moederhart van God'.

dinsdag 25 oktober

Koffieochtend
10:00-12:00, Woerden, Maranathakerk, Molenvlietbaan 10
Elke dinsdagochtend is er de mogelijkheid voor iedereen in de wijk Molenvliet en daarbuiten om met elkaar koffie te drinken en nader kennis te maken in de Maranathakerk. Opgave is niet nodig, er is vrij entree.

Inloop
13:30-15:00, Woerden, Meulmansweg 27 (gebouw bibliotheek)
Elke dinsdag is er in de huiskamer naast de koe een koffiemiddag. De middag is bedoeld voor inwoners van Woerden die weinig mensen hebben om mee te praten. Ook wie hulp nodig heeft bij het invullen van allerlei papieren kan langskomen. Meer informatie is verkrijgbaar bij buurtverbinder van de binnenstad Inger van Dijk via: 06-24192250 of e-mail: inger.vandijk@gro-up.nl.

Nacht van Woerden
20:00-00:00, Woerden, Kerkplein
Kermis, gezelligheid, Joël Borelli op het Kerkplein en internationale fietshelden tijdens de veldrit. Volop feest dit jaar na twee jaar afwezigheid en het bijzondere feestjaar van Woerden 650.

woensdag 26 oktober

Bingo
14:00-16:00, Woerden, wijkcentrum Molenvliet, Stromenlaan 132a
Iedere tweede en vierde woensdag van de maand wordt er bingo gespeeld bij stichting Sinar Maluku. Behalve veel gezelligheid zijn er ook leuke prijzen te winnen. Iedereen is welkom.www.sinarmaluku.nl

donderdag 27 oktober

Snertverkiezing & Snertlunch
12:00-14:00, Woerden, tent Kerkplein
Heel Woerden kookt snert in de derde week van oktober. Maar wie-oh-wie maakt de lekkerste? dat is duidelijk na de Snertverkiezing. In de jury zit dit jaar Michel Rekers. Hij is viervoudig wereldkampioen snert koken. De jurering start om 12.00 uur in de tent op het Kerkplein en iedereen mag komen kijken. Dezelfde middag, om 13.00 uur, is er een gratis snertlunch, georganiseerd door de ondernemers van Het Plein. Inschrijven via de site van www.stadshartwoerden.nl

Koffiemiddag
13:30-15:45, Woerden, Meulmansweg 27 (gebouw bibliotheek)
Elke donderdag is er in de huiskamer naast de koe - de ruimte waar Hart voor Woerden ook gebruik van maakt - een koffiemiddag. Iedereen is welkom voor een gezellig praatje, een spelletje of om te werken aan een zelf meegenomen handwerk.

vrijdag 28 oktober

Vakantieactiviteit in museum
14:00-15:30, Woerden, Stadsmuseum Woerden, Kerkplein 6
Kinderen van 7 tot 14 jaar en hun ouders/begeleiders kunnen meedoen met een speciale vakantieactiviteit. Thema is dit keer is 'water'. In de tentoonstelling ‘(ON)PEILBAAR WATER' die wordt verkend, hebben acht kunstenaars werken gemaakt die iets met water te maken hebben. Kinderen gaan hierna zelf aan de slag. Al negen eeuwen lang proberen mensen het water in deze omgeving te temmen. Natuurlijk om droge voeten te houden, maar soms zetten ze het land expres onder water om een vijand tegen te houden. Zoals precies 350 jaar geleden, in het Rampjaar 1672. Deelnemers krijgen de verhalen hierover te horen. Juist nu is er veel discussie over water, want het zeewaterpeil stijgt én mensen hebben last van droogte in de zomers. Verwarrend. Hoe zal het verder gaan met de mens en het water in de toekomst? Deelname kost 5 euro per persoon, inclusief drinken en iets lekkers. Reserveren kan via de website van Stadsmuseum Woerden (kijk onder agenda).

Woerden Schittert
19:00-21:00, Woerden, centrum
Gezelligheid op vrijdagavond in het Stadshart. Verlicht straattheater, muziek op straat en een lampionnenoptocht voor kinderen verkleed als koetjes en kalfjes.

Bier proeven
19:30, Woerden, café De Reehorst, Rijnstraat 15
In het Gebarencafé Woerden zoekt de organisatie de verbinding tussen horende en dove en slechthorende bezoekers. Dit keer vertelt een echte sommelier meer over bier. Hoe het gebrouwen is en hoe het smaakt. Hij zal deelnemers een aantal brouwsels laten proeven. Iedereen kan meedoen, want gebarentolken en schrijftolken gaan het gesprokene vertolken. Na het verhaal kan elke bezoeker vrijblijvend kleine pilsjes voor kleine prijsjes of grotere glazen, die duurder zijn, proeven. Voor de liefhebbers zal er ook een workshop gebaren over bier zijn. Neem ook 1 euro mee voor de sommelier. Meer informatie: gebarencafewoerden@gmail.com.