Stil asfalt is strijd tegen geluidsoverlast

woerden • Daarnaast gaat Woerden de kruisingen aanpakken om het geluidsniveau in de achtertuinen van omwonenden naar beneden te krijgen. De gemeente Woerden trekt 70.000 euro uit voor zogenaamde ‘maatwerkoplossingen’ bij de kruispunten. Die waren niet opgenomen in het originele collegevoorstel. Daarin stond alleen het aanbrengen van geluidswerend asfalt. Dit asfalt zorgt voor een geluidsreductie van 2 decibel. Niet veel "maar het is iets", verklaarde Rumo van Aalst (CDA) donderdag tijdens de raadsvergadering. 

Geen streep

Omdat buurtbewoners geluidshinder ervaren van de kruisingen diende zijn fractie samen met de VVD een amendement in om daar iets aan te doen. Dat kon rekenen op voldoende steun van de raad. Het aanbrengen van een whiswall, een constructie die geluid afbuigt en daardoor vermindert, gaat wat Florian van Hout (VVD) betreft nog zeker geen streep. "Wij vinden de investering van 1,9 miljoen euro echter op dit moment te hoog."

Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) wil de whiswall juist zo snel mogelijk laten plaatsen. Al is het maar om de bewoners langs de weg, die door het verkeerslawaai met gezondheidsklachten kampen, tegemoet te komen. Woerden zou er sowieso goed aan doen om eens in de spiegel te kijken. "Bij de reconstructie van de Hollandbaan-Waardsebaan hebben bewoners al gepleit voor geluidsmaatregelen. We hebben toentertijd nagelaten om er iets aan te doen."

Westelijke randweg

Jaap van der Does (LijstvanderDoes) kon zich wel vinden in de woorden van Van Assem. Hij denkt dat de aanleg van een westelijke randweg een hoop problemen had kunnen voorkomen. "Nu hebben we een drukke weg die dwars door een woonwijk loopt en waar veel mensen overlast van ervaren."

Een whiswall zou een geluidsreductie van 8 tot 10 decibel opleveren. Dat zet volgens Van der Does zoden aan de dijk. Hij wil dan ook niet wachten tot er een definitief besluit valt over de bouw van de Rembrandtbrug. “Het verkeersaanbod op de Hollandbaan zal met die brug alleen maar verder toenemen, dus waarom zou je wachten?”  

Femke Merel van Kooten (Splinter) is het daarmee eens. Zij ziet het aanbrengen van alleen geluidswerend asfalt niet als een oplossing. "Zonder whiswall is het pleisters plakken." Zij wil dat de gemeente de zorgen van de omwonenden serieus neemt, "want die zijn nu letterlijk ziek van de situatie. Niet alleen van het geluid, maar ook van de fijnstof."  

Zeer matige oplossing

De fractie van D66 wil voorlopig helemaal niets doen. Saskia van Altena noemde het stille asfalt een ‘zeer matige oplossing tegen hoge kosten’. "Je haalt een goede laag asfalt weg voor stil asfalt waarvan het effect elk jaar afneemt. Dat is kapitaalsvernietiging. Hoe gaan wij dat uitleggen aan onze inwoners?"

Marguerite Boersma (Progressief Woerden) wil eveneens wachten met het nemen van maatregelen. Zij wees de raad erop dat ook elders in de gemeente bewoners schreeuwen om maatregelen. "Die moeten wachten omdat de Hollandbaan voorrang krijgt. Hoe ga ik dat uitleggen?" Zij vreest dat het aanbrengen van stil asfalt en een whiswall niet genoeg zijn voor de omwonenden. "Die blijven ontevreden, tot er een hoog geluidsscherm wordt geplaatst."

Een gezamenlijk amendement van Progressief Woerden en D66 om de whiswall - vanwege de hoge kosten - helemaal te schrappen haalde het niet. Bij het nemen van een besluit over de Rembrandtbrug zal de bouw van het innovatieve geluidsscherm opnieuw besproken worden.