'Versnelling bouw seniorenwoningen nodig'

woerden • Er is een groot tekort aan seniorenwoningen in Woerden. Inwonersbelangen wil daarom dat het bouwtempo wordt opgeschroefd om de wachtlijst terug te dringen.

Op die wachtlijst staan nu naar schatting 700 tot 1.200 mensen die per direct een seniorenwoning willen betrekken. Maar zij zullen geduld moeten betrachten. "Meer dan twee jaar wachten is eerder regel dan uitzondering", stelt fractievoorzitter Hendrie van Assem. "De wachtlijst voor urgente gevallen is zelfs een heel jaar. Deze mensen worden dan vaak met veel creativiteit in andere plaatsen ondergebracht, ver weg van bekenden en de vertrouwde omgeving." 

Voorzieningen

Zijn partij wil een forse versnelling van nieuwbouw van seniorenwoningen, met Park Oudeland als voorbeeld. Dit wooncomplex bestaat uit koop- en huurappartementen en een verpleeghuis. Daarnaast zijn er allerlei voorzieningen voor ouderen. Zo is er de eetkamer Bredius waar senioren na een wandeling terecht kunnen voor een kopje koffie, thee of lunch. Er is een kapper en een huisartsenpraktijk in de buurt. Daarnaast liggen het centrum van Woerden en het centraal station op loopafstand. 

Een ander pluspunt is de aanwezigheid van logeerhuis Bredius. Dit is een voorziening waar personen die mantelzorg nodig hebben, variërend van één dag tot maximaal zes weken kunnen verblijven. Van Assem: "Circa tachtig vrijwilligers, ondersteunt door twee beroepskrachten, nemen de mantelzorg dan op zich. Dit biedt ruimte en tijd voor degene die het hele jaar door de mantelzorg doet om op adem te komen."

Doorstroming

De bouw van seniorenwoningen kan de doorstroming op de woningmarkt flink bevorderen, denkt Van Assem. Want veel senioren wonen nu nog in een gezinswoning. "Bij de komende begrotingsbehandeling gaan wij dan ook volop inzetten op de bouw van seniorenwoningen. De spade moet nu de grond in!"