• Het team van makelaarskantoor De Koning & Witzier.
• Het team van makelaarskantoor De Koning & Witzier. Foto: Cojan van Toor Professional Photograpy Oudewater

Makelaarskantoor De Koning & Witzier schrijft 60 jaar geschiedenis

‘Onze taak is boeren te helpen’

De Koning & Witzier bestond op 1 augustus precies 60 jaar. In die tijd groeide het bedrijf uit tot dé makelaar van het landelijk gebied.

Het is ergens in 1962 dat makelaar Gerrit De Koning uit Waarder de vraag krijgt van Hen van ’t Hof om samen een bedrijf te beginnen. "Op 1 januari 1963 zou er een nieuwe wet ingaan die het mogelijk maakte om over de prijs van landbouwgrond te onderhandelen", vertelt huidig mededirecteur Albert de Koning. "Voor die tijd lag die prijs vast en viel er niet veel te bemiddelen. Van ’t Hof zag die wetswijziging als een mooie kans om een makelaarskantoor op te richten voor agrarische bedrijven. Hij vroeg mijn vader om mee te doen, omdat hij veel kennis had over boerderijen. Zo is het allemaal begonnen." 

Er is in die beginjaren genoeg werk voor de mannen. Als ze horen dat er ergens een boerderij te koop staat, gaan ze samen op pad. Met de koffertypemachine maken ze ter plekke de koopakte op. Die telde niet meer dan twee A4-tjes met daarop de belangrijkste gegevens. De Koning: "Vaak was daarin ook nog vastgelegd dat de mest achter moest blijven. Die kon de nieuwe eigenaar goed gebruiken." De akte is vandaag de dag een stuk dikker. "Niet zozeer het land, de stallen en de boerderij bepalen de waarde van het boerenbedrijf, maar de vergunningen. Die zeggen wat je als boer wel en niet mag doen." 

Vertrouwen

Makelaarskantoor H. van ’t Hof en G. de Koning is al snel een bekende naam in de regio. "We hadden het vertrouwen van de mensen", verklaart Van ’t Hof het succes in het jubileumboek. Hij maakte bijzondere dingen mee tijdens zijn loopbaan. Zo werd eens een boerderij van 300.000 gulden in contanten afgerekend. En hij was betrokken bij de verkoop van acht woningen en vier boerderijen in de gemeente Reeuwijk. Die moesten plaats maken voor twee plassen. Hij maakte ook zo’n dertig ‘boelhuisdagen’ mee, openbare veilingdagen van de inventaris van een boerderij. "Voor veel collega’s een hoogtepunt in hun werk en voor boeren een leuk uitje."

Na dertig succesvolle jaren trekken Van ’t Hof en De Koning zich terug als directie en zetten Rieks Witzier en Albert de Koning het bedrijf voort onder de naam De Koning & Witzier. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: agrariërs helpen met vastgoedtransacties. En dat doet het makelaarskantoor nog steeds. "Of het nu gaat om een verplaatsing of onteigening: wij staan boeren bij", vertelt Niek Doelman die op dit moment samen met Albert de Koning de directie vormt. "Het is onze taak om te kijken waar het perspectief ligt. Hoe kan ons team die boer vooruit helpen?" 

'Het is onze taak om te kijken waar het perspectief ligt voor de boer'

Emigratie

In de jaren 70 en 80 verplaatsen veel boeren uit het westen hun bedrijf naar het noorden van het land. Maar er zijn ook veel agrariërs die hun bedrijf verkopen en in het buitenland opnieuw beginnen. Canada en - vanaf de jaren 90 - Denemarken zijn in trek als bestemming. “In die landen hebben boeren meer mogelijkheden om te groeien en geld te verdienen.” 

Toch is er de laatste jaren iets wezenlijks verandert als het gaat om emigratie, merken de mannen op. "Vroeger keek men vooral naar het bedrijfsperspectief. Nu speelt het sociale aspect een veel grotere rol. Zo werkte de vrouw vroeger fulltime mee op de boerderij. Dat is nu wel anders. Veel vrouwen hebben nog een baan erbij. En ook kinderen hebben zo hun bezigheden. Dat maakt de stap om te emigreren een stuk ingewikkelder." 

Vanaf de eeuwwisseling neemt het aantal verplaatsingen op korte afstand toe. De agrarisch makelaars staan boeren bij die met hun bedrijf plaats moeten maken voor natuur. "Veel van hen zijn naar de Flevopolder vertrokken", aldus Doelman. 

De band met agrariërs is sterk, zo sterk dat de makelaars van de Koning & Witzier zichzelf ook een beetje boer voelen. Doelman: "Wij zitten dagelijks met hen aan tafel en horen hun verhalen. De gesprekken gaan nu vooral over de stikstofplannen van het kabinet. Die doen boeren pijn, hun toekomst is plots ongewis. Wij voelen met hen mee, maar moeten tegelijkertijd nuchter blijven. Onze taak is om boeren te helpen. Of het nou gaat om een bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing."

Vrijstaand wonen

In de loop der jaren zijn heel wat boeren gestopt. Het land werd verkocht en veel boerderijen kwamen leeg te staan. "Die moesten wij dan verkopen aan burgers”, vertellen De Koning en Doelman. "Dat deden we er maar een beetje bij, dus besloten we in 1998 onze dienstverlening uit te breiden en de tak ‘vrijstaand wonen’ op te richten." Collega Peter van Rossem vertelt: "Voor 1998 liep dit allemaal door elkaar heen, zo gebeurde het dat je ’s morgens in een varkensschuur liep en ’s middags een bezichtiging had in een luxe pand. De benaderingswijze is natuurlijk totaal anders."

De tijd dat een boer zijn boerderij aan een burger verkocht is wel voorbij. "Vandaag de dag gaan deze vrijstaande luxe woningen over van burger naar burger." Inmiddels heeft het team meer dan 1.000 vrijstaande woningen verkocht.

In 2004 is het hoofdkantoor in Waarder uitgebreid met een vestiging in Leerdam. In 2019 neemt De Koning & Witzier een kantoor in Dronten over. In 2020 kwam er weer een nieuwe tak bij: Goed Makerlaars, een makelaardij gericht op de verkoop van niet-vrijstaande woningen. "We zijn nu een allround makelaarskantoor", verklaart Doelman. "We hebben nu drie vestigingen en ons werkgebied strekt zich uit van Den Bosch tot aan Lemmer." 

De Koning en Doelman kijken met gepaste trots terug op de afgelopen jaren. De Koning & Witzier groeide uit tot een kantoor met twintig enthousiaste medewerkers in dienst. "Wat heeft het team veel werk verricht de afgelopen jaren. Zonder de inzet van onze collega’s hadden we geen 60 jaar geschiedenis kunnen schrijven. We hebben een gevestigde naam en er is veel kennis in huis. Met onze kennis en specialisme maken we het verschil." 

De Koning en Doelman zitten beide nog vol energie. De Koning: "De makelaardij is een verslavend vak. Ik kom er niet meer los van, dus hoop het nog heel wat jaren te kunnen uitoefenen." Doelman noemt de makelaardij een 'prachtig vak'. Daarnaast hoopt hij van harte dat zijn zoons Jeroen en Pieter een mooie rol kunnen vervullen in de toekomst van het kantoor.