• Voor haar workshops maakt Sangeeta gebruik van oefenpoppen.
• Voor haar workshops maakt Sangeeta gebruik van oefenpoppen. Foto: Floris Bakker

Woerdense Sangeeta biedt hulp bij het haarvlechten

Algemeen

WOERDEN  • Het haar van je dochter vlechten. Voor menig ouder is het een schier onmogelijke uitdaging, maar Sangeeta van Leeuwen biedt hulp. De 48-jarige Woerdense geeft workshops en leert deelnemers hoe je een mooie vlecht kunt maken.  

Als kind speelde Sangeeta graag met Barbies. “Ik vond het heerlijk om de haren van de pop te kammen, krullen en vlechten. Daar is mijn passie ontstaan.” Haar grote droom was om kapster te worden, maar ze moest al snel accepteren dat dát niet ging lukken. “Ik bezocht de open dag van een kappersschool en merkte dat ik gewoon te klein ben. Je moet als kapster boven je klant in de kappersstoel uitkomen. Ik ben 1.40 meter lang, dus dat lukt mij niet. En om altijd maar op de kruk te staan vond ik niet zo’n goed idee.” 

Kinderopvang
Ze besloot een opleiding tot pedagogisch medewerker te volgen en ging daarna aan de slag in de kinderopvang. Daar begon ze met het vlechten van de haren van de meisjes in de groep. Iets dat opviel bij de ouders. “’s Morgens kwamen vaders en moeders binnen met een elastiekje in de hand, met de vraag of ik een vlecht kon maken. Dit omdat ze het niet konden of er de tijd niet voor hadden.” 

Al snel kreeg Sangeeta allerlei verzoekjes. Of ze meiden wilde vlechten op een kinderfeestje of een bruid op haar huwelijksdag. “Pas toen had ik in de gaten dat heel veel mensen wel wat hulp kunnen gebruiken als het gaat om vlechten.”  

Zo’n vijf jaar geleden besloot ze om, naast haar werk in de kinderopvang, vlechtworkshops aan te bieden. Ze maakte een Facebookpagina aan, met de naam San’s Haarcreaties. Al snel liep de mailbox vol. 

In het begin waren het vooral vrouwen die meededen. Maar Sangeeta vond het tijd om ook mannen te leren vlechten. Want er gaan veel stellen uit elkaar. “Er zijn heel wat papa’s die zich ‘s ochtends geen raad weten met hun dochters haar. Een staart is vaak al lastig.” Na een oproep meldden zich een aantal mannen aan. 

Pistoolgreep
Nu, jaren later, verzorgt ze nog altijd workshops vlechten aan mannen. Het lukt veel van hen na twee uur een mooie vlecht te maken. Dat varieert van een paardenvlecht, vissengraadvlecht tot een in- en opvlecht. “Ik leer ze de pistoolgreep”, legt Sangeeta uit. “Je moet de strengen met de vingers van je ene hand vasthouden terwijl je andere hand vrij is. Het is een behendigheid die je onder de knie moet krijgen. Na wat oefenen lukt het de meeste mannen wel.” 

Maar er zitten ook zeker mannen tussen die hopeloos falen. “Niet iedereen heeft het meteen in de vingers”, lacht Sangeeta. “Ik heb een keer een vader gehad die twee uur lang alleen maar staarten maakte. Tsja, die had het gewoon niet in zich.” 

Sangeeta krijgt na afloop vaak leuke reacties terug. Ze vraagt vaders altijd om een foto te sturen van van het eindresultaat van de vlecht die ze bij hun dochters hebben gemaakt. “Pas geleden kreeg ik al op de avond zelf al een foto. Had één van de mannen thuis een vlecht gemaakt bij zijn vrouw. Die stuurde trots een foto van het eindresultaat door. Hartstikke leuk natuurlijk, daar doe je het voor.”

In november start Sangeeta met een cursus voor oma’s. Als het goed loopt, zijn vervolgens de opa’s aan de beurt. “Ook ga ik beginnen met ouder-kind workshops en invlechtcursussen bij jezelf. Ook daar is animo voor.”

De cursussen geeft zij bij Colours4kids (Kattegat 4) in Woerden. Meer informatie is te vinden op Facebook (San’s Haarcreaties).