Mooi, praktisch en slim bankje moet juegd liefde voor techniek bijbrengen.
Mooi, praktisch en slim bankje moet juegd liefde voor techniek bijbrengen. Foto: Daniëlle Verweij

Duurzaam zitten op de eerste circulaire bank van Woerden

Algemeen

WOERDEN • De eerste circulaire zitbank staat in Woerden. Onlangs werd hij op feestelijke wijze onthuld tegenover de Bonaventurakerk in de Rijnstraat.

De zitbank is ontworpen door Woerdense studenten en gefabriceerd door scholieren. Alle materialen zijn al eens eerder gebruikt. Marlous Birkhoff, directeur TechnoHUB, vertelt: “Deze circulaire samenwerking is onderdeel van het Sterk Techniekonderwijs-programma (STO), waarin we onderwijsactiviteiten op poten zetten om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Samenwerken met het bedrijfsleven is daar een belangrijk onderdeel van. In onze STO-regio is in verschillende samenstellingen gewerkt aan dit unieke bankje.”

Woerden 650

Circulaire bankjes voor Stichting Woerden 650 jaar. In Woerden ontstond een mooie samenwerking met Verweij Houttechniek, TechnoHUB, Theo Pouw Groep, de Sint Franciscus Stichting en de leerlingen van het Futura College en ROC MN en twee Woerdense TU Delft studenten. Verweij Houttechniek zocht naar mogelijkheden voor het gebruik van herwonnen deurhout in het lokale onderwijsnetwerk. Twee studenten van de TU Delft maakten een duurzaam ontwerp met circulair hout én beton en betrokken de leerlingen van het Futura College, Minkema College en ROC Midden Nederland bij het project.

De Woerdense Sint Franciscus Stichting heeft ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum het realiseren van deze bank financieel mogelijk gemaakt. Na een rondleiding bij Verweij en betongieten bij de Theo Pouw Groep, zijn de bankjes geassembleerd bij de TechnoHUB. “Het is belangrijk deze jongeren een breed beeld te geven van het beroepenveld. Op deze manier wordt ze een leuke, positieve ervaring geboden die ze helpt bij hun zoektocht naar een passende baan.”

Je kunt op deze bank heerlijk zitten, maar het doel van de ontwerpers was ook om het bankje vooral niet saai te maken voor kinderen. Zij kunnen er ook op klimmen en klauteren. Vier bankjes komen in de kernen van de gemeente (Woerden, Kamerik, Zegveld en Harmelen) te staan ter gelegenheid van Woerden 650 jaar stadsrechten.