Celstraf en boete geëist wegens belastingfraude

woerden • Tegen een 60-jarige autohandelaar uit Montfoort is donderdag een gevangenisstraf van 30 maanden (waarvan 8 maanden voorwaardelijk) en een geldboete van 1,8 miljoen euro geëist. Hij wordt ervan verdacht met twee in Woerden gevestigde autobedrijven belastingfraude te hebben gepleegd

De man zou jarenlang auto's hebben verkocht aan buitenlandse partijen en hiervoor onterecht het nultarief in rekening hebben gebracht bij de btw-aangiften. De auto’s gingen vervolgens btw-vrij naar het buitenland terwijl de verdachte wist dat er in het buitenland geen btw over werd betaald. 

In de periode van januari 2017 tot en met juni 2019 hebben de autobedrijven voor meer dan 50 miljoen euro aangifte gedaan van omzet tegen het nultarief. 47,7 miljoen hiervan is naar het oordeel van het OM op papier geleverd aan katvangersbedrijven elders in de Europese Unie, maar in werkelijkheid aan anderen geleverd. Daarnaast hebben de ondernemingen valse facturen opgesteld.   

Ernstig

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte in de zaak 'willens en wetens' belastingfraude gepleegd. "De feiten zijn zodanig ernstig, dat daarop niet anders dan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan worden gereageerd." Omdat de man nog steeds actief is in de autohandel, zal het OM deels een voorwaardelijke gevangenisstraf eisen om de kans op herhaling te verkleinen. Tegen de twee bedrijven zijn geldboetes geëist van 357.500 euro en 1.437.500 euro.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak in deze zaak.