Woerden zet belangrijke stap op weg naar aanleg Rembrandtbrug

woerden • Woerden zet een belangrijke stap richting de aanleg van de Rembrandtbrug door het bestemmingsplan voor te leggen aan de gemeenteraad. 

In totaal zijn er zestien zienswijzen ingediend op het bestemmingsplan. Dat heeft ertoe geleid dat het plan op onderdelen is gewijzigd. Ook stelt het college voor om het projectbudget met 9,8 miljoen euro te verhogen. De verhoging is nodig door forse prijsstijgingen van grond- en bouwstoffen door geopolitieke spanningen, de hoge prijzen van vastgoed en tegenvallende subsidie-inkomsten. 

Het totale projectbudget van de Rembrandtbrug komt nu uit op 31 miljoen euro. Bijna de helft van deze kosten bestaat uit aankopen van woningen en bedrijfspercelen, om ruimte te maken voor de brug en de weg. Hierbij is het uitgangspunt dat alle financiële schade wordt vergoed. De kosten voor de aanleg van de brug, twee nieuwe rotondes, weg en groen worden geraamd op 11,9 miljoen. 

Pittige tegenvaller

Volgens wethouder Arjan Noorthoek is de gemeente nog altijd in gesprek met eigenaren van woningen en bedrijven om het benodigde vastgoed aan te kopen. “Dat we nu zover zijn om het bestemmingsplan vast te laten stellen door de gemeenteraad is weer een belangrijke stap richting realisatie.” De grote kostenstijging noemt hij een pittige tegenvaller. “Maar tegelijker tijd is en blijft de Rembrandtbrug broodnodig om de al meer dan dertig jaar durende verkeersproblemen in Woerden-West op te lossen.”

Met de komst van de Rembrandtbrug komt er volgens het college ‘een sterk verkeersnetwerk’ en ‘een goede doorstroming’ in heel Woerden-West. De brug zorgt ervoor dat de Rembrandtlaan, Jozef Israëlslaan, Boerendijk, Hoge Rijndijk en Molenvlietbaan flink worden ontlast. Ook is de brug een eerste aanzet voor de gewenste herstructurering van bedrijventerrein Barwoutswaarder. Er is ook geld gereserveerd voor de aanpak van de kruising Hollandbaan-Molenvlietbaan. Het overige budget is voor de planvoorbereiding.

Lees meer op pagina 5.