Woerden neemt bomenstand serieus

woerden • Wethouder De Regt gaf vorige week een toelichting op het Bomenbeleid van de gemeente Woerden. Juist het najaar en de winter zijn de meest uitgelezen seizoenen om bomen te vervangen. Ook in de gemeente Woerden worden er in de komende maanden bomen geplant en gekapt. Woerden West en Harmelen zijn tot 2024 aan de beurt, daarna volgt Kamerik.

De wethouder vertelde dat voor het onderhoud en beheer van alle 30.000 bomen die Woerden rijk is de gemeente samenwerkt met TreeMark uit Linschoten. "Samen hebben wij plannen gemaakt over wat er de komende winter moet gebeuren om het bomenbestand goed te houden. Daarbij hebben wij ook rekening gehouden met de wensen en ideeën die 400 inwoners hebben genoemd.”

Juiste boom op juiste plek

Josien Hissink van TreeMark: "Het is de bedoeling dat er dit jaar op 448 plekken werkzaamheden aan bomen worden verricht. Er worden 415 nieuwe bomen geplant, waarbij de gemeente inzet op diversiteit. Daarmee wordt voorkomen dat bij het toeslaan van een ziekte bij één bepaalde bomensoort er grote verliezen worden geleden. Zo bestaat momenteel het bomenbestand voor 17 procent uit essen. Als deze bomen besmet raken met de essentaksterfte brengt dat grote risico's met zich mee.”
Er worden deze winter 119 boomsoorten aangeplant van 48 verschillende geslachten. De meest voorkomende boomsoorten zijn de iep, de populier, de pruim en de linde. De keuze voor deze boomsoorten is niet alleen gemaakt door de gemeente en TreeMark, maar ook inwoners en belangenorganisaties hebben meegedacht. Wethouder De Regt: "Toch kunnen wij niet voorkomen dat er 33 bomen moeten worden gekapt omdat zij in een te slechte conditie verkeren. Op exact dezelfde plek wordt een nieuwe boom geplant. Op 5 plaatsen is herplant niet mogelijk en wordt de boom op een iets andere plek geplant. Dat kan iets verder van de stoep af zijn, zodat de boom meer ruimte heeft om te groeien.”

Josien Hissink: "De gemiddelde levensduur van een boom in een stedelijke omgeving als Woerden is ongeveer 40 jaar. Bomen vanaf die leeftijd dragen vanwege hun omvang bij aan het klimaat, de biodiversiteit en het straatbeeld. Denk alleen al aan verkoeling en opvang van regenwater. Daarnaast is ook de waterstand van belang.” De gemeente Woerden en Treemark zijn ook bezig om de gemiddelde leeftijd van de bomen te verhogen. Dat gebeurt door bij de aanplant ervan de beste groeiomstandigheden mee te geven voor zowel boven als onder de grond. Ad de Regt: "Er wordt goed gekeken naar de behoefte van iedere boomsoort, maar ook naar de plek waar de boom staat. Als we weten dat een straat gemiddeld elke 20 jaar moet worden opgehoogd, dan is het zonde om daar een dure boomsoort te planten en er in te investeren om deze boom 80 jaar optimaal te laten groeien.”

Ecologische waarde

Behalve het verlengen van de levensduur zet de gemeente ook in op het vergroten van het kroonvolume, het volume van de takken en bladeren in de top van de boom. Bomen met een grote kroon hebben een grotere ecologische waarde en zijn goed tegen hittestress. Daarom zegt het gemiddelde kroonvolume meer dan het aantal bomen in een gemeente. Het is nu 142 vierkante meter, maar dit getal moet stijgen door het maken van goede bij de aanplant van nieuwe bomen.