• Dorien en Dick van Leeuwen in de winkel voor foto's van zijn opa en oma (links) en zijn ouders.
• Dorien en Dick van Leeuwen in de winkel voor foto's van zijn opa en oma (links) en zijn ouders. Foto: Winny van Rij

Bakkerij Van Leeuwen in Woerden sluit de winkel

Algemeen

WOERDEN • Bakkerij Van Leeuwen aan de Havenstraat in Woerden zal op zaterdag 28 januari 2023 voor het laatst open zijn.

“Onze banketbakker blijft taarten en ander gebak maken dat gewoon te koop is bij de Jumbo’s in Snel & Polanen en in Tournoysveld en we blijven leveren aan de horeca”, verklaart Dick van Leeuwen. Hij hoopt volgend jaar 67 jaar te worden en zijn vrouw 65. 

Dat ze hebben besloten te stoppen met de winkel heeft met allerlei factoren te maken. “Opvolging hebben we niet en overdragen aan een ander heeft weinig kans van slagen. De Havenstraat moet namelijk een woonstraat worden, daar zit geen perspectief in. Eigenlijk is het ook wel gewoon goed geweest zo. We hebben keihard gewerkt, geïnvesteerd, goede tijden gehad met soms wel vijftien man personeel. Nu is het een ‘mama-papa-bedrijf’ met in de winkel alleen op vrijdag en zaterdag studenten die ook andere plannen hebben.”

Hard werken
Zevenendertig jaar geleden nam het stel het bedrijf over van Dick’s. Zijn opa is de grondlegger van het bedrijf dat op 1 januari 1920 begon in het pand. In een tijd dat er ontzettend veel bakkers actief waren. “Het was keihard werken. Ze hadden drie bakkerskarren om het brood uit te venten, maar dat mocht niet in iedere straat. Dat had te maken met de verschillende kerken waar de mensen bij hoorden.” 

Het pand is in eigendom, dus de banketbakkerij blijft op zijn plek. “Ik zal blijven helpen als het nodig is”, zegt Dick. “Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Ook blijven we met de Koeiemart en op Oudejaarsdag gewoon oliebollen bakken en verkopen vanuit de zij-ingang van het pand.” 

Banketbakker
Zelf begon Dick op zijn vijftiende als banketbakker. Als jonge jongen ging hij aan de slag bij banketbakkerij Bloemsma in de Biltstraat in Utrecht. “Daar verdiende ik 19 gulden per maand.” Eind 1983 nam hij het bedrijf van zijn ouders over, maar dat was zeker geen vanzelfsprekendheid. “Ik werkte als banketbakker namelijk in hele mooie zaken, op het laatst in hotel Figi in Zeist. Daar had ik het prima naar mijn zin.”

En nu is besloten om na veertig jaar te stoppen met het bakken van brood. “We hebben onze broodbakker bij een collega in Oudewater kunnen onderbrengen en daar zijn we erg blij mee.” De grote gasoven hoeft niet meer aan. “Alleen een kleine oven die we per compartiment kunnen instellen.” Zo zal het energieverbruik ook afnemen, een bijkomend voordeel in deze dure tijden. “Er zijn genoeg bakkers die het om die reden niet meer trekken en hun bedrijf noodgedwongen moeten sluiten. Dat is bij ons gelukkig niet de reden, maar het komt wel goed uit.”

Zelf brood kopen
Het bakkersstel gaat vanaf begin volgend jaar een ander leven leiden. “We zien wel wat het ons brengt”, glimlacht Dick. Ze woonden nooit bij de zaak en hebben weinig moeite met het sluiten van de winkel, “maar we vrezen wel voor de toekomst van de bakkerij in het algemeen. Misschien moeten ze niet meer ‘s nachts werken. Dat kost minder en is aantrekkelijker voor personeel.” Zelf zullen ze hun brood nu elders moeten kopen. “Ook weer leuk.”