• De Woerdense componiste José Retra.
• De Woerdense componiste José Retra. Foto: aangeleverd

Wereldpremière voor stuk ‘1672’ van Woerdense componiste José Retra

Algemeen

WOERDEN • Speciaal voor het jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie schreef de Woerdense componiste José Retra het muziekstuk ‘1672’. 

Dat beleeft zijn wereldpremière tijdens het Rampjaarconcert van het Orkest van het Groene Hart. Dit concert vindt plaats op zaterdag 19 november in de Kruiskerk aan het Mesdagplein in Woerden. 

De gloednieuwe compositie van Retra vertolkt met indringende muzikale klanken het wapengekletter en het oorlogsleed zoals dat in 1672 afspeelde. In dit rampjaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Engeland en de aartsbisdommen Keulen en Münster. De Republiek besloot de Oude Hollandse Waterlinie in werking te stellen waardoor grote delen van het land onder water kwamen te staan. Dat is dit jaar precies 350 jaar geleden. 

Om het jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie te vieren, pakt het Orkest van het Groene Hart in samenwerking met de Stichting Oude Hollandse Waterlinie dit najaar uit met een muzikaal programma dat de bezoeker meeneemt naar de gebeurtenissen rond 1672. Het orkest speelt bekende en minder bekende werken. Tevens zal Samuel Golub de klavecimbel bespelen. 

Het concert begint 20.00 uur. Kaarten zijn te koop bij VVV Woerden (Emmakade 6a), online via www.oudehollandsewaterlinie.nl en www.ovhgh.nl en op de avond zelf aan de deur van de kerk.