'Schenk energiecompensatie aan logeerhuis'

woerden • Met de oproep Stop uw ‘energie’ in het logeerhuis start Stichting Logeerhuis Bredius een actie waarbij zij inwoners van de gemeente Woerden aanmoedigt hun energiecompensatie (deels) aan het logeerhuis te schenken.

"Veel mensen hebben deze compensatie, die iedereen via zijn energieleverancier krijgt, hard nodig om de winter door te komen zonder grote schulden. En voor die groep is deze oproep zeker niet bedoeld!", geeft coördinator Angela Groothedde aan. "We weten ook dat er een grote groep is die zelf ook aangeeft deze vergoeding niet direct nodig te hebben. Maar wel ontvangen, want iedereen krijgt hem nu eenmaal."

Alle energie

Waar mensen de verwarming een paar graden lager zetten om kosten te besparen is dat voor Logeerhuis Bredius geen optie. In het logeerhuis verblijven voornamelijk mensen met een chronische ziekte, zoals Parkinson en Alzheimer of niet-aangeboren-hersenletsel zoals bijvoorbeeld een herseninfarct. Zij hebben volgens het logeerhuis letterlijk alle energie nodig om hun ziekte het hoofd te bieden. Het warmhouden van de vier appartementen en de gemeenschappelijke huiskamer is dus niet alleen een kwestie van comfort, maar voorkomt ook dat de gasten ten gevolge van hun ziekte meer klachten krijgen.

"Er wordt volop gebruik gemaakt van het logeerhuis", zegt Groothedde. "De mantelzorgers van onze logés krijgen echt even een pauze. Zij doen nieuwe energie op terwijl wij deze periode de zorg voor hun naaste overnemen. Omdat we nog in de opstartfase zitten, dekken de inkomsten nog niet alle kosten. We zijn dus nog zeer afhankelijk van giften en acties zoals deze. Daarnaast hadden ook wij niet voorzien dat de kosten voor energie zo zouden stijgen waardoor ook bij ons meer druk op de ketel komt te staan."

Mochten mensen hun energiecompensatie willen schenken, dan kan dat via NL37 RABO 0356 5945 72 tnv Stichting Logeerhuis Bredius.