Oorkonde voor Stichting Hofstede Batestein

woerden • Wethouder Ad de Regt reikt dinsdag de Hugo Kotestein-oorkonde 2022 uit aan het bestuur van Stichting Hofstede Batestein. 

Deze stichting is beheerder en eigenaar van de gerestaureerde Hofstede Batestein op Landgoed Bredius. Hugo Kotestein heeft het stichtingbestuur voorgedragen uit waardering voor de inspanningen om het verbrande hoofdgebouw van de Hofstede zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat en oude luister te herstellen en het gebouw een nieuwe functie te geven. In het pand is nu Parkcafé Bredius gevestigd, wat een aanwinst voor het landgoed is. Nadat Hofstede Batestein in 2008 door brand was verwoest, ontsierde de verbrande boerderij jarenlang het stadspark. De toenmalige eigenaar verhuisde naar elders en liet het gebouw verpauperen. In 2015 kocht de gemeente Woerden de verbrande boerderij. Geld voor herbouw had de gemeente niet beschikbaar. Onderdeel van het raadsvoorstel was dat herbouw een burgerinitiatief zou worden. Eind 2015 werd Stichting Hofstede Batestein opgericht, om door leningen en fondsenwerving de herbouw van de boerderij te realiseren. De vijf bestuursleden van de stichting gingen met deze moeilijke opdracht aan de slag. Dit traject duurde enkele jaren. In 2020 kwam er schot in de zaak. In het aankoopvoorstel van de gemeente stond dat de boerderij een openbare bestemming diende te krijgen. De beste bestemming bleek horeca te zijn. De omgevingsvergunning en de bestemmingswijziging naar horeca kwamen rond. Ook werd een uitbater gevonden voor de exploitatie van het horecadeel. Begin 2021 startte de restauratie van Hofstede Batestein. Toen die in maart 2022 werd afgerond, kon de inrichting van het gebouw beginnen. In mei van dit jaar kon Parkcafé Bredius de deuren openen.
Nu Hofstede Batestein is herbouwd, vormt het samen met het zomerhuis/wagenschuur (nu NME-centrum InBredius) een Rijksmonument. Het bouwjaar is 1852. Een andere positieve ontwikkeling is dat er een entree komt vanaf de Burg. H.G. van Kempensingel naar het landgoed en HofstedeBatestein/NME-centrum. In het bestemmingsplan is tevens geregeld dat er een zichtcorridor komt naar de gerestaureerde boerderij.