• Piet de Jong na zijn aanrijding met een paaltje op het fietspad in Woerden.
• Piet de Jong na zijn aanrijding met een paaltje op het fietspad in Woerden. Foto: Paul van den Dungen

Strijder tegen paaltjes nu zelf slachtoffer

montfoort/woerden • De 86-jarige Piet de Jong uit Montfoort vindt al langer dat de rood-witte paaltjes op fietspaden weg moeten. Zondag raakte hij er één en belandde in het ziekenhuis.   

Piet rijdt 's morgens met zijn scootmobiel naar zijn dochter in Woerden als het op de Van der Valk Boumanlaan helemaal mis gaat. Aan het einde van het fietspad staat in het midden een rood-wit paaltje, bedoeld om bestuurders van auto’s te weren. Piet ziet het paaltje over het hoofd en ramt met zijn scootmobiel het paaltje. Het voertuig kantelt en Piet valt er uit. De Montfoorter krijgt een deel van de scootmobiel over zich heen. "Ik rijd al zo’n 17 jaar scootmobiel, maar dit is mij nog niet eerder overkomen", vertelt hij. "Terwijl ik daar lag schoten mensen mij te hulp, onder andere een verpleegkundige. Ik had een flinke hoofdwond waar het bloed uit gutste." 

Tetanusprik

Na zo'n 20 minuten verschijnt er een ambulance die Piet naar het UMC Utrecht brengt. "Behalve de hoofdwond had ik schaafwonden aan mijn knie en elleboog, en ook een flinke ontvelling van mijn rechterduim. Met een tetanusprik en het dichtplakken van de hoofdwond kon ik weer naar huis. Na een nachtje slapen heb ik gemerkt dat ik nu wel wat stijver ben geworden." Piet strijdt al lange tijd voor het verwijderen van paaltjes die midden op fietspaden staan. "Ze staan gewoon letterlijk en figuurlijk in de weg en er wordt inmiddels al op meerdere plaatsen in het land actie tegen gevoerd. Als ze dit soort fietspaden niet breder dan 1.40 meter maken, dan hoeft er helemaal geen paaltje te staan, want dan zijn ze te smal voor auto's." 

Stickers

Dat geldt niet alleen voor Woerden maar ook in Montfoort waar Piet woont. Hij heeft al eens met wethouder Rob Jonkers hierover gesproken en met de ambtenaar verkeerszaken, maar dat heeft tot op heden nog niets opgeleverd.
Piet heeft inmiddels een aantal stickers besteld met de tekst 'Deze paal staat in de weg' en die gaat hij de komende tijd op verschillende paaltjes plakken.