Tien Stolpersteine gelegd in Woerdense straten

woerden • In Woerden worden zaterdag voor de tweede keer Stolpersteine oftewel struikelstenen gelegd. Dit als herinnering aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en meestal niet teruggekeerde Joden uit de gemeente. 

De betonnen steentjes, die zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam van het omgekomen slachtoffer, komen aan de Voorstraat en Prins Bernhardlaan. 

Aan de Voorstraat 83 woonde het gezin Izaks, vader Eliazar en moeder Henriëtte Izaks-Glazer met hun kinderen Gerson, Albert, Hetty en David, alsmede de grootouders Gerson en Mietje Izaks-van Crefeld. Door onder te duiken overleefde grootvader Gerson Izaks de Tweede Wereldoorlog. De anderen werden eerst in kamp Vught geïnterneerd voor zij in mei, juni en juli 1943 naar vernietigingskamp Sobibór werden vervoerd, alwaar zij zijn omgebracht.
In de Prins Bernhardlaan, op huisnummer 3, woonden de gezusters Frank, Henriëtte en Emma. De eerste kon dankzij de onderduik haar leven redden, Emma werd eind juni 1943 vanuit Westerbork naar Polen gedeporteerd. Ook zij werd in kamp Sobibór vermoord. Voor deze tien, dus ook degenen die de oorlog en de Jodenvervolging overleefden, worden bij hun voormalige woonadressen struikelstenen gelegd.

Project

Stolpersteine of struikelstenen zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. In 1997 legde hij in zijn woonplaats Keulen de eerste struikelsteen. Volgens Demnig is het de bedoeling dat degenen die het steentje zien er figuurlijk over struikelen. Zij worden ineens geconfronteerd met de verschrikkingen van toen en daardoor aan het denken gezet. In september vorig jaar werden op initiatief van de stichting 4 en 5 mei Woerden de eerste zeven struikelstenen gelegd in Woerden.