• Petra en Ad van Lange vangen al bijna veertig jaar pleegkinderen op.
• Petra en Ad van Lange vangen al bijna veertig jaar pleegkinderen op. Foto: Floris Bakker

Pleegzorg: ‘Als je een kind ziet opbloeien, voelt dat zo goed!’

Algemeen

WOERDEN/SNELREWAARD • Woerden kent een groot tekort aan pleegouders. Ad en Petra van Lange vangen al bijna veertig jaar kinderen op in hun huis die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen.

Aan de muur in de woonkamer hangt een foto van vier van hun pleegkinderen, met aanhang. “’t Is een mooi stel hé”, zegt Ad trots. “Ons oudste pleegkind is 37 en de jongste is 21. Die laatste woont nog thuis. Naast deze vier hebben we in de loop der jaren nog twintig (!) pleegkinderen voor korte of langere tijd in huis gehad. Je kunt dus wel zeggen dat we wat ervaring hebben als het gaat om pleegzorg.”

Anders
Al vrij snel na hun trouwen komen Ad en Petra erachter dat ze geen kinderen kunnen krijgen, terwijl ze toch graag een gezin willen stichten. “We moesten het dus anders doen”, zegt Ad. “Daarop zijn we serieus gaan kijken naar pleegzorg.” Ze besluiten om de stap te nemen. Al snel komt de vraag of ze een drie maanden oud baby’tje op willen vangen. Daarvoor staan ze open. “Ik ben gek op baby’s en wilde er graag voor zorgen”, herinnert Petra zich nog goed.

Al snel volgen meer kinderen. Jongens en meisjes van alle leeftijden en met allerlei achtergronden die tijdelijk of voor langere tijd bij hun in huis verblijven. Achter elk kind schuilt een (triest) verhaal. Vaak hebben de ouders vanwege een ziekte, verslaving of ander probleem de zorg af moeten staan. Hoe ze binnenkomen? “Zo’n kind is vaak toch wat ontregeld”, stelt Ad. “Dat is niet zo gek als je plotseling op een andere plek moet wonen, zonder je ouders. Dat heeft veel impact.”

Structuur
Hij wijst naar Petra. Die heeft volgens Ad vaak al snel in de gaten hoe een kind in zijn of haar vel steekt. “Dat vind ik knap. Ik heb wat meer tijd nodig om een kind te doorgronden.” Waar ze allemaal behoefte aan hebben is warmte en aandacht. En structuur. Iets waar het vaak aan ontbreekt bij de eigen ouders. “Door ze dat te bieden, geef je ze een stuk veiligheid”, zegt Petra. “Als je een kind na een tijdje ziet opbloeien, voelt dat zo goed!”

Soms raken ze weer uit balans, bijvoorbeeld wanneer de ouders langskomen. Dat zijn moeilijke momenten, weet Ad uit ervaring. “We hebben wel eens kinderen gehad die met tranen in de ogen buiten stonden als papa of mama wegreed. Na zo’n bezoek zijn ze vaak wel een paar dagen uit hun doen. Dat is best vervelend, ook voor ons. Maar we moeten met elkaar verder.”

Discussie
Ad en Petra proberen het contact met ouders altijd zo positief mogelijk te laten verlopen. Petra: “We zullen ze nooit veroordelen. Tegelijkertijd gaan we niet met hen in discussie over opvoedbesluiten. Het kan best gebeuren dat ouders anders denken over bijvoorbeeld de school waar het kind naartoe gaat. Als dat gebeurt, verwijzen we naar de voogd van hun zoon of dochter. Die hakt de knoop door. Zo blijven wij buiten conflicten.”

Ad en Petra doen ook al jaren aan crisisopvang. Kinderen die acuut uit huis worden geplaatst, belanden bij hen in huis. “Dat is wel even schakelen hoor”, zegt Petra. “Het is wel eens voorgekomen dat je een belletje krijgt en een paar uur later een baby’tje van een paar uur oud in je armen hebt. Een paar maanden later ging het kindje weer terug naar de moeder. Ja, dan heb je wel even buikpijn, want je raakt gehecht aan zo’n droppie. We zeiden tegen elkaar: ‘dit nooit meer’. Maar als ze dan bellen met de vraag om het nogmaals te doen, zegt je toch weer ja.”

Samen
Nadat iemand zich aanmeldt als aspirant pleegouder volgt er een gezinsonderzoek. Daarbij is de vraag of pleegzorg iets is voor hen is, en zo ja, in welke vorm? “Voor stellen is het volgens Ad belangrijk dat beide partners de stap willen nemen. “Als je het gaat doen, moet je er samen voor gaan. Er is goede begeleiding, je komt er nooit alleen voor te staan.”

Dat er zo’n tekort is aan pleegouders vindt Petra spijtig, vooral voor de kinderen die hulp nodig hebben. “Veel ouders denken erover na, maar vinden de stap te groot. Zelf kijken we met veel voldoening terug op het pleegouderschap.” 

Op dinsdag 22 november is er een informatieavond over pleegzorg in het gemeentehuis van Woerden. Die begint om 20.00 uur. Aanmelden (niet verplicht) kan via: pleegzorg@woerden.nl.