• Ilham Cherradi Oba.
• Ilham Cherradi Oba. Foto: aangeleverd

Ilham Cherradi Oba: ‘Eigen kookboek is droom die uitkomt’

Algemeen

WOERDEN • Ilham Cherradi Oba (46) is al haar hele leven gek op koken. Dat ze nu haar eigen kookboek uitbrengt met klassieke en moderne Marokkaanse recepten is dan ook een droom die uitkomt.

Als jong meisje stond Ilham al graag in de keuken. Met haar moeder bakte ze koekjes voor de gasten. “Ik genoot daarvan”, herinnert ze zich nog goed. “Al mijn zakgeld ging op aan vormpjes, cups en andere bakbenodigdheden.” Het was Ilham’s oma die haar het meeste leerde. “Ik wilde van alles proberen en zij hielp mij daarbij. Ook gingen we samen naar de markt om ingrediënten te halen voor allerlei traditionele gerechten.”

Bijbaantje
Tijdens haar schooltijd bleef ze koken. “Voor feesten maakte ik traditionele gerechten en zoete lekkernijen. Dat was mijn bijbaantje in die tijd.” Toen ze in 1998 in Nederland kwam bleef koken haar passie. Eén die ze begon te delen met de wereld. “Ik maakte een Instagram-pagina aan en ben foto’s en filmpjes gaan posten van gerechten die ik maakte.”

Met haar eten en mooi versierde tafels wist Ilham honderduizenden volgers van over de hele wereld aan zich te binden. Als influencer was ze plotseling interessant voor bedrijven. “Ik ging samenwerkingen aan en begon met het promoten van producten. Vooral de kommetjes, schaaltjes en ander serviesgoed deden het goed. Dat bracht me op het idee om een online servieswinkel te openen.”

De verkoop ging zo goed dat Ilham - naast haar webshop - een fysieke winkel begon in Spijkenisse. Daar groeide ze al snel uit, zeker toen de verkoop van meubelen erbij kwam. Iets waar haar man Ercan zich mee bezig hield. De onderneming bleef groeien. Ilham en Ercan Oba zochten verder en vonden in Woerden een nóg groter pand. In 2020 was het zover en kon Ilham Home de deuren openen. “Vanwege corona konden we de opening van de winkel toen niet vieren, dus doen we dat nu gelijktijdig met de presentatie van het kookboek.”

Tajines
Dat boek is op een toch wel bijzondere wijze tot stand gekomen. Ilham: “Culinair schrijver Nadia Zerouali (bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, red.) nam contact met me op. Ze was voor haar twee restaurants in Amsterdam op zoek naar eenpersoons-tajines. Die heb ik naar haar opgestuurd, met een kaartje erbij. We raakten aan de praat en ik vertelde haar over mijn droom: het uitbrengen van een kookboek met daarin de gerechten van mijn oma. Nadia heeft al twaalf kookboeken op haar naam staan en wilde mij wel helpen.”

Ilham reisde af naar Marokko om samen met haar oma de recepten uit te schrijven. “Ze is 89 jaar oud, maar weet nog precies wat je nodig hebt voor welk gerecht.” Ook bezocht ze mooie plekken in het land, waaronder het grote plein Djemaa el Fna middenin de oude medina van Marrakesh. “Daar hebben we foto’s gemaakt voor in het kookboek.”

Itfar
Na anderhalf jaar ligt er nu een 69-pagina’s tellend kookboek met de titel ‘Bij Ilham aan tafel’. In het boek deelt Ilham haar lievelingsgerechten voor allerlei gelegenheden, zoals de itfar, het ontbijt, het koffiemoment en de barbecue. Het gaat om salades, traditionele gerechten met vlees en vis die bij bruiloften en andere feesten worden gegeten. Of die moeilijk zijn te maken? “Nee joh, iedereen kan die maken”, lacht Ilham. “Je moet gewoon goed lezen en opletten tijdens het koken.”

Ze kijkt uit naar de lancering van haar kookboek. Die vindt op dinsdag 22 november plaats in de winkel in Woerden. Daarna is het boek te koop bij boekhandels in heel Nederland. “Dat vind ik wel bijzonder, vooral voor mijn oma die toch het merendeel van de recepten aan mij heeft doorgegeven.”