• De sorteermachine die Peter Verweij en Thijs Wester ontwikkelden.
• De sorteermachine die Peter Verweij en Thijs Wester ontwikkelden. Foto: aangeleverd

Peter Verweij: ‘Glazen potten wassen en hergebruiken scheelt CO2-uitstoot’

Algemeen

WOERDEN • Je glazen potten in de glasbak gooien? Ze wassen en hergebruiken is volgens Peter Verweij (27) een veel beter idee.  

Met zijn opleiding Industrieel Product Ontwerp aan de TU Delft op zak wilde de in Woerden opgegroeide Peter iets goeds doen voor het klimaat. Hij dacht meteen aan glas. “In Nederland brengen we met elkaar 80 procent van ons glas naar de glasbak”, legt hij uit. “Dat is heel goed, want glas kan perfect omgesmolten worden tot nieuw glas.”

Alleen kost dat omsmelten veel energie. Dit omdat het op zo’n hoge temperatuur moet gebeuren, tot wel 1600 graden. Potten wassen en hergebruiken scheelt tot 85 procent CO2-uitstoot. Een herbruikbaar statiegeld bierflesje is volgens Stichting Milieu Centraal acht keer zo milieuvriendelijk als een eenmalig wegwerpflesje, ondanks dat deze herbruikbare flesjes iets zwaarder zijn en schoongemaakt en vervoerd moeten worden.

Wasbeurt
Voor de jonge techneut was er voldoende reden om aan de slag te gaan. Samen met zijn maat Thijs Wester ontwikkelde Peter een glas sorteermachine. “Dit apparaat herkent of het om een potje van bijvoorbeeld Verstegen of een ander merk gaat. Na een grondige wasbeurt kan de glazen pot weer een ronde mee.”

In Snel en Polanen kozen de jongens een paar straten uit waar ze een pilot deden bij 100 huishoudens. Ze vroegen of de bewoners hun potten voor hen wilden bewaren. Negen van de tien huishoudens deden mee. Met de positieve resultaten van deze pilot op zak zijn Peter en Thijs nu begonnen met een grootschaligere test van tien weken. Een aantal bedrijven die hun producten in glas verkopen (waaronder online supermarkt Picnic) nemen deel aan dit project. 

Als het aan Thijs en Peter ligt kun je straks overal in het land je glazen verpakkingen heel en vuil inleveren. “In Woerden moeten we het voorlopig doen met enkele inzamelkratten in de Opstandingskerk, Kruiskerk, Maranathakerk en de duurzaamheidswinkel. Iedereen kan daar tot zeker eind januari potten inleveren.”

www.paktpackaging.nl