• Zwembad Batenstein.
• Zwembad Batenstein. Foto: archief

Woerden gaat bouw nieuw zwembad onderzoeken

Algemeen

WOERDEN • Woerden laat onderzoeken of de bouw van een nieuw duurzaam zwembad mogelijk is. Die zou de twee bestaande zwembaden - Batenstein in Woerden en H2O in Harmelen - moeten vervangen. 

Een onafhankelijk bureau deed de afgelopen maanden onderzoek naar de toekomst van de zwembaden. Daaruit is naar voren gekomen dat behoud van beide baden een dure optie is. Omdat ze verouderd zijn, lopen de onderhoudskosten en energielasten de komende jaren flink op. Opknappen is duur. Een renovatie van alleen al het Batensteinbad zou 14 miljoen euro kosten. Er zouden bovendien op het vlak van verduurzaming amper stappen worden gezet, schrijft het bureau. De energiekosten zullen hoog blijven. 

Prijskaartje
Een nieuw zwembad ter vervanging van de oude twee noemt het bureau een ‘mogelijk goede optie’. Het bad kan energieneutraal gebouwd worden wat zorgt voor lagere energiekosten. Het nieuwe bad zou qua capaciteit evenveel zwemwater moeten krijgen als de huidige twee baden bij elkaar. Dit voor het geven van zwemlessen. Ook moet er plek zijn voor verenigingen om hun activiteiten voort te zetten. Er hangt echter wel een prijskaartje aan een nieuw zwembad: ruim 20 miljoen euro.

De gemeente zou uit financiële overwegingen ook kunnen besluiten om beide zwembaden te sluiten en te verwijzen naar zwembaden in de regio. Dat zorgt er echter voor dat inwoners veel minder of zelfs niet meer gaan zwemmen. Sluiting zou bovendien ontslagen tot gevolg hebben. En ouders moeten voor de zwemles van hun kinderen naar andere baden in de regio. De reistijd zal met name voor minder draagkrachtige ouders een probleem kunnen worden. 

Voorstander
WoerdenSport, de organisatie die de zwembaden in Woerden en Harmelen beheert, is voorstander van de bouw van een nieuw zwembad. Volgens voorzitter Jan Eekhof zou een professionele organisatie de exploitatie van het nieuwe bad op moeten pakken. “Een bestuur bestaande uit vrijwilligers past dan niet meer”, verklaarde hij tegenover RPL-FM.