Afbeelding
Foto: Thomas Sohilait

Vogelgriep in Zegveld

zegveld • Op een kleinschalige hobbyhouderij met zo’n honderd sierwatervogels in Zegveld is vogelgriep vastgesteld. Dat is donderdag door het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit bekendgemaakt.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn alle vogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de beperkingszones (1, 3, en 10 kilometer) rond de locatie bevinden zich geen pluimveebedrijven met dieren. In de 3-kilometerzone ligt een pluimveebedrijf dat sinds 2016 leeg staat. En in de 10-kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Maar ook dit bedrijf staat momenteel leeg, omdat het 11 oktober werd geruimd vanwege een besmetting in het nabijgelegen Bodegraven. Binnen de beperkingszones geldt een vervoersverbod voor vogels, eieren, mest en gebruikt strooisel. Ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte mogen niet worden verplaatst. Daarnaast Daarnaast is er een jachtverbod in de 10-kilometerzone. Het is in dit gebied verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Sinds 5 oktober is ook een landelijke ophok- en afschermplicht van kracht.  


'Groot Woerdens Dictee'




FOTO



woerden • In het gemeentehuis vond dinsdag in het kader van Woerden 650 het 'Groot Woerdens Dictee' plaats. Op verzoek van Volksuniversiteit Het Groene Hart had kinderboekenschrijfster Tosca Menten een tekst geschreven die ze op de avond zelf ook voordroeg. Er zaten lastige woorden tussen, zoals 'achenebbisjbootjes', 'Friesedoorloperfanatiekelingen' en 'croque-monsieurs'. Het dictee was live te volgen via RPL Woerden waardoor iedereen vanuit huis mee kon doen. Foto: Thomas Sohilait 


'Vernoem snelfietspad naar Ellen van Dijk'

woerden • Woerden&Democratie dient donderdag een motie in om een deel van het aan te leggen snelfietspad tussen Woerden en Utrecht naar Ellen van Dijk te vernoemen. De geboren (in Harmelen) en getogen Woerdense verpulverde op 23 mei het wereldrecord wielrennen. Op een wielerbaan in Zwitserland legde zij op haar racefiets in een uur tijd een afstand van 49,254 kilometer af. Nooit eerder fietste een vrouw in een uur tijd zo hard. 'De unieke prestatie van Ellen van Dijk verdient het om vereeuwigd te worden', schrijft de lokale partij in een toelichting.