CDA: 'Regelen van vergunning moet sneller'

woerden • Het college in Woerden moet meer tempo maken met het vereenvoudigen van de procedures rond het verstrekken van vergunningen. Dat stelt de fractie van het CDA. 

In het collegewerkprogramma staat deze ambitie voor 2026 voorzien, maar dat gaat de christendemocraten niet snel genoeg. De operatie zou wat het CDA betreft al in 2024 moeten worden afgerond. Dit omdat de procedures nu gecompliceerd zijn, ze veel geld kosten en leiden tot frustraties bij inwoners en ondernemers. Bovendien is de administratieve last groot. "Reden genoeg om meer tempo te maken met het vereenvoudigen en verminderen van regels, eisen en normen die de gemeente aan het verstrekken van vergunningen stelt", aldus CDA-raadslid Rumo van Aalst. 

Groen vinkje

Hij ziet het liefst dat burgemeester en wethouders al begin 2024 een groen vinkje achter deze ambitie zetten. "De gemeente heeft recent nog een aantal klanttevredenheidsonderzoeken uitgevoerd naar het afdoen van aanvragen op het gebied van ruimtelijke ordening en vergunningverlening. De uitkomsten bieden ongetwijfeld handvatten voor verbeteringen. Daarom dienen wij als CDA donderdag een motie in en rekenen op steun van de andere fracties in de raad."

De fractie van het CDA bezocht de afgelopen jaren meerdere woningbouwprojecten in de gemeente. Van Aalst: "Een lokale ontwikkelaar gaf aan dat met name de beschikbare capaciteit aan de zijde van de gemeente te kort schiet. Een intentieovereenkomst om te komen tot een nieuw bouwproject kan volgens deze ontwikkelaar zomaar twee jaar op zich laten wachten. Dat duurt te lang. Maar ook van inwoners met kleine verbouwingen mag het allemaal wel wat gemakkelijker en sneller. Eenvoudiger procedures met minder administratieve last scheelt werk voor de ambtenaren. Dan komt er tijd vrij om andere zaken op te pakken. En zo snijdt het mes dan aan twee kanten. De aankomende jaren wordt er flink extra in de ambtelijke organisatie geïnvesteerd. Die gelden moeten niet verloren gaan aan onnodig complexe procedures en regels."