Vanaf 2024 alleen nog roetveegpieten

woerden • Aan de Sinterklaasintochten in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld doen vanaf 2024 alleen nog roetveegpieten mee. Dat besluit is genomen na overleg tussen de gemeente en Sinterklaascomités. 

Het uitgangspunt is om een Sinterklaasfeest te organiseren voor álle kinderen, valt te lezen in een gezamenlijke verklaring. ‘Dit vraagt erom dat wordt stilgestaan bij de rol en het uiterlijk van Piet. En dat ervoor gezorgd wordt dat de Woerdense Pieten meegaan met de tijd.’ Burgemeester Victor Molkenboer meent dat het de afgelopen jaren steeds duidelijker is geworden dat de roetveegpiet beter past bij een Sinterklaasfeest waar alle kinderen zich fijn en veilig bij voelen. "Ik ben daarom blij dat de Sinterklaascomités ons initiatief steunen."

Bij de intocht in Woerden was zaterdag zeker 60 procent van de Pieten een roetveegpiet. In de dorpskernen is de switch van Zwarte Piet naar roetveegpiet enkele jaren geleden al in gang gezet. Zo had Harmelen vorig jaar voor het eerst een intocht zonder Zwarte Pieten. Dat was volgens de organisatie een groot succes. "Voor de kinderen is het vooral belangrijk dat de intocht feestelijk is en dat er genoeg pepernoten zijn. Daar heb je geen Zwarte Pieten voor nodig.” In Kamerik lopen er ook alleen maar roetveegpieten mee. "Daarmee volgen we de maatschappelijke tendens.” Ook in Zegveld is er geen Zwarte Piet meer bij de intocht. "Het is handig dat we hier nu voor de hele gemeente één lijn in trekken. Dat schept duidelijkheid.”