• Hans Slager kreeg de zilveren steekspeld opgespeld door burgemeester Victor Molkenboer.
• Hans Slager kreeg de zilveren steekspeld opgespeld door burgemeester Victor Molkenboer. Foto: Egberts Media

Onderscheiding voor 'Sint van Woerden'

woerden • Hans Slager, die in Woerden al zestig jaar de rol van Sinterklaas vervult, kreeg zaterdag na afloop van de jaarlijkse intocht een gemeentelijke onderscheiding uitgereikt.  

Als kind was Slager al ieder jaar actief zo rond half november. Eerst tien jaar als Piet en sinds 1962 als Sinterklaas. Een snel rekensommetje leert dat Hans Slager dus als 17-jarige al zijn opwachting maakte als goedheiligman. En daarmee is hij dit jaar dus zestig jaar Sint. Slager was onder andere Sinterklaas op scholen en sinds 2010 vertolkt hij de hoofdrol bij de jaarlijkse intocht in Woerden. En bij alle activiteiten die Sint in Woerden nog meer organiseert tussen half november en 6 december. Hoewel hij dus al heel vaak heeft opgetreden als Sinterklaas, was het voor Slager zeker geen routinewerk. Zelf zei hij daarover in een interview: ‘Het moment dat je al die kindersnoetjes ziet, blijft heel bijzonder.’

Schoorsteen

Dit jaar is het laatste jaar dat Slager de tabberd aantrekt. Met zijn 78ste verjaardag volgende maand is het tijd geworden om zijn mijter aan de schoorsteen te hangen. Reden voor de gemeente om Slager te bedanken met een gemeentelijke onderscheiding. En die onderscheiding is niet alleen voor zijn optreden als Sint, maar ook voor al zijn andere inspanningen in Woerden en omgeving.

De lijst met vrijwilligerswerk is lang. Zo was hij bij verschillende verenigingen en organisaties actief als penningmeester, te weten Groene Kruis Zegveld, Zwemclub Woerden, Beheercommissie Concordia, de Wilhelminaschool en het Oranjecomité. Voor sommige van deze organisaties was hij ook nog voorzitter en daarnaast is hij bestuurslid geweest voor het ROC aan de Johan de Wittlaan en was hij leider bij het jeugdkamp van tennisclub Woerden. Tot slot deed hij 26 jaar lang de administratie van stichting Gereformeerd Wees- en Oudeliedenhuis.