PW wil vuurwerkshow mogelijk maken

woerden • Progressief Woerden (PW) dient donderdag een motie in tijdens de raadsvergadering die een georganiseerde vuurwerkshow mogelijk moet maken. 

Een centrale vuurwerkshow zou volgens de partij een opstap kunnen zijn naar een 'consumentenvuurwerkvrij' Oud en Nieuw in de toekomst. De roep om een vuurwerkverbod wordt in Nederland steeds luider. Het bieden van een alternatief (een vuurwerkshow) kan het draagvlak voor het inperken van consumentenvuurwerk vergroten.
PW wil dat het college het organiseren van een centrale vuurwerkshow in de gemeente gaat ondersteunen. Bijvoorbeeld door het aanvragen van een vergunning makkelijker te maken. In het verleden liep een initiatief van Dorpsplatform Harmelen voor een gezamenlijke vuurwerkshow stuk op de vergunningaanvraag. De partij wil al voor de komende jaarwisseling 10.000 euro reserveren voor een centrale Oud en Nieuw-viering.

Schadepost

De vuurwerkschade is elk jaar groot. Na de vorige jaarwisseling had de gemeente Woerden een schadepost van ongeveer 30.000 euro. Inwoners trekken ook steeds vaker aan de bel als ze overlast ervaren van harde knallen. Zo kwamen er vorig jaar bij het online vuurwerkmeldpunt tussen 17 november en 3 januari 391 meldingen binnen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. 

Vuurwerkacties

Femke Merel van Kooten van Splinter stelde eerder dit jaar schriftelijke vragen over vuurwerkoverlast. Ze verzocht het college om dit jaar vroegtijdig te beginnen met de aanpak ervan. Zo zouden politieagenten en boa's vaker vuurwerkacties moeten houden in de wijken, gezien de preventieve werking die hiervan uitgaat. Om schade te voorkomen zouden afvalbakken ook eerder afgesloten moeten worden. Ze vroeg tevens om een apart e-mailadres, om het melden van vuurwerkoverlast laagdrempeliger te maken. Het afschieten van carbid in woonwijken zou wat Van Kooten betreft voorkomen of verboden moeten worden.