'Kastanjes verdwijnen allemaal'

woerden • Door de aanwezigheid van kastanjebloedingsziekte is het niet mogelijk om nieuwe kastanjes terug te planten langs het Exercitieveld. Dat meldt de gemeente Woerden naar aanleiding van een protestactie van Aktiegroep Hart voor Natuur Woerden.

Leden van de actiegroep hebben woensdag, op Nationale Boomfeestdag, vijf bomen in de grond gezet rond het veld. De gemeente was daar niet blij mee. ‘Door de aanwezigheid van de kastanjebloedingsziekte is het niet mogelijk om nieuwe kastanjes terug te planten. De kans is groot dat de nieuwe bomen ook ziek worden en weer moeten worden verwijderd.’   

De vijf bomen krijgen een alternatieve plek. De gemeente beschouwt deze bomen als mooie schenking op Nationale Boomfeestdag. Hetzelfde geldt voor de bomen die op het Exercitieveld worden achtergelaten door inwoners die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de actiegroep. Aanleiding voor die oproep was het kappen van een kastanjeboom. Deze boom was aangetast door de reuzenzwam en daardoor niet meer stabiel. Omdat er een risico bestond dat de boom om zou vallen, werd -ie verwijderd. De actiegroep meent dat de boom nog jaren had kunnen blijven staan. Daarnaast zijn de leden verbolgen omdat er al meer dan dertig bomen langs het Exercitieveld zijn verdwenen zonder dat er nieuwe voor zijn terug geplant.  

De gemeente is het eens met de actiegroep dat het er niet fraaier op wordt nu er steeds meer kastanjebomen verdwijnen langs het Exercitieveld. Van de bomen die er nog staan, heeft het grootste gedeelte slechts een levensverwachting van minder dan tien jaar. ‘Dit betekent dat er gemiddeld twee bomen per jaar uit het straatbeeld verdwijnen door ouderdom, ziekte of stormschade', schrijft de gemeente. ‘Op den duur verdwijnen ze dus allemaal.'
De gemeente is samen met TreeMark bezig met een plan om de gaten in de laanstructuur van de Oostsingel en Oostlaan op te vullen. Bij het planten van nieuwe bomen wil ze nieuwe bomen 'optimale groeimogelijkheden' kunnen bieden, zodat de levensverwachting van de bomen toeneemt. 'Hiervoor moeten soms extra maatregelen worden getroffen in de bodem, maar ook worden gekeken naar de groeiruimte van de bomen. Zeker op het Exercitieveld moet er voldoende ruimte zijn voor de bomen in combinatie met de verschillende activiteiten die plaatsvinden op het veld. Daarnaast is het veld en het omliggend gebied van hoge archeologisch waarde, waardoor er niet zomaar in de grond kan worden gewerkt. Al met al best een complexe situatie, waardoor de gemeente advies heeft gevraagd bij een gerenommeerde partij om de juiste keuze te maken.' In een gesprek met de Actiegroep Hart voor Natuur Woerden heeft de gemeente aangegeven het advies voor nieuwe bomen op het Exercitieveld met ze te delen, voordat het bomenplan verder wordt uitgewerkt.