• De Vertelmeesters André Stolk en Arnold van den Berg komen met een bijzondere voorstelling.
• De Vertelmeesters André Stolk en Arnold van den Berg komen met een bijzondere voorstelling. Foto: Winny van Rij

Vertelmeesters brengen Torah Toppers

woerden • Ze zijn van plan om tussen de voorjaars- en de meivakantie op in ieder geval tien locaties mini-voorstellingen van een uur te spelen. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, net als de plekken waar het moet gebeuren. "We hebben al zes locaties maar zoeken er nog meer", licht Arnold toe.

De vertelmeesters proberen iedere keer weer iets nieuws te brengen. "Vorig jaar voor onder andere mantelzorgers in Kapel Weddesteyn, met heel veel geregel rondom de kaartverkoop. Nu is het heel laagdrempelig zonder kaartjes en wie weet volgend jaar weer wat groter in Het Klooster."

Thema's van toen en nu

Deze keer draait het om oeroude verhalen die te vinden zijn in de Torah, de Bijbel en de Koran. André: "Wij hebben iets met Bijbelverhalen, niet vanwege de religiositeit, maar omdat ze leuk, boeiend, interessant of grappig zijn. De thema’s zijn nog net als toen: burenruzie, onmin tussen broers, treurnis, vrolijkheid. Het zijn universele verhalen en daar gaan we wat mee doen."

Eigentijds

Ze brengen de verhalen op een eigentijdse wijze met passie, humor en vanuit bijzondere perspectieven. "Stel het verhaal van Adam. Dat betekent Adama en dat is aarde. Hij is eigenlijk een aardmannetje, dat vind ik een leuk idee.” André geeft levensbeschouwing op het voortgezet onderwijs en maakt vaker vergelijkingen tussen deze oeroude verhalen en nu. “Dat Abram als een puber de wijde wereld in trok terwijl zijn oudere en wijzere broer hem probeerde tegen te houden. Hebt u nog meer verhalen, meester? Dat hoor ik vaak in de klas.”

Vanuit een ander perspectief

De intentie is niet dat de mensen iets met die verhalen moeten. "We hopen dat luisteraars de verhalen leuk vinden en dat zij die de verhalen al kennen ze eens vanuit een ander perspectief horen." Hoe dat verder allemaal vorm gaat krijgen is nog ongewis. "We hebben geen vast programma,” zegt Arnold. "We hebben wel verhalen maar laten het misschien wel over aan de mensen op locatie welke ze willen horen. Sommige zijn wat poëtischer en serieuzer, andere wat platter en humoristischer."

Optreden kan overal

Die locaties kunnen wat hen betreft niet gek genoeg. "Op het station, in een café of restaurant, een bedrijfsverzamelgebouw, het kan zelfs bij iemand thuis", aldus André. Arnold: "We spelen waarschijnlijk al bij Het Baken, Boer Bert, Inloophuis ‘Leven met kanker’, House of arts, de Lutherse Kerk en Plein 7. Het liefst tussen de bedrijven door, of gekoppeld aan een activiteit, een borrel of een etentje en bij elke voorstelling is er een live muzikant." André ziet het al voor zich: Bij de kinderboerderij bijvoorbeeld. "Geen bordje met: om 15.30 uur voeren maar: om 15.30 uur een vertelling."

Alles is flexibel

Ze kunnen de vertellingen op verschillende momenten in de week geven. "We zijn flexibel en gaan samen met de locatie plannen. Leuk als de locatie voor een kopje koffie zorgt. Aan het eind zetten we een hoed neer voor mensen om iets te geven. De opbrengst delen we met de locatie." De voorstellingen zijn laagdrempelig en de twee hopen vooral verschillende mensen te treffen. "Geen voorstelling zal hetzelfde zijn", zegt André. "Het raamwerk staat en de invulling doen we ter plekke." Ze weten ook niet hoeveel mensen er zullen komen. "Dat vinden we juist leuk", blikt Arnold vooruit. De twee vullen elkaar perfect aan. "Ik heb altijd veel ideeën", zegt André. "Maar zonder Arnold komt er niks van terecht."

Een locatie aanmelden kan door te bellen of appen naar: 06-29294422 (Arnold) of een e-mail te sturen naar: info@devertelmeesters.nl. 

q  www.devertelmeesters.nl

Winny van Rij