Cultuurprijs Woerden

woerden • Wat of wie is dé kunst of cultuuricoon van Woerden? Dat zal op woensdag 11 januari bekend worden gemaakt tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Woerden. 

Naast eeuwige roem ontvangt de winnaar een trofee en een geldprijs van 3.000 euro. Tevens zal er een aanmoedigingsprijs worden uitgereikt aan een jong talent of nieuw evenement. Daar is een geldbedrag van 500 euro aan verbonden. De winnaar van deze prijs zal door het Cultuurplatform Woerden zelf worden gekozen. 

Jury

Voor de Cultuurprijs Woerden is het nog mogelijk om kandidaten voor te dragen. Dat kan via een mail naar: cultuurprijs@cultuurplatformwoerden.nl. Een vakkundige jury zal zich buigen over alle inzendingen en vier genomineerden aanwijzen. Uit deze vier genomineerden volgt uiteindelijk de winnaar van de Cultuurprijs Woerden. 

q  www.cultuurprijswoerden.nl


Onderzoek naar bouw kleine kernreactor

woerden • Woerden gaat onderzoeken of de bouw van een kleine kernreactor kan bijdragen aan de opwekking van duurzame energie in de regio na 2030. Een motie van de VVD hierover kon donderdag rekenen op voldoende steun. 

Het onderzoek voor het realiseren van een small modular reactor (SMR) zou in samenspraak met de zestien Utrechtse gemeenten (U16) plaats moeten vinden. 

Bouw van een SMR is volgens VVD-fractievoorzitter Florian van Hout om meerdere redenen een realistische optie. "SMR's hebben minder koelwater nodig waardoor plaatsing bij de zee niet noodzakelijk is. Daarnaast zijn SMR's kleiner, flexibeler en betaalbaarder waardoor ze gebruikt kunnen worden in kleinere elektriciteitsnetten. Een dergelijke reactor kan ons bovendien voorzien in een aanzienlijk deel van onze energiebehoefte." 

Kleiner

Een SMR, die veel kleiner is dan een conventionele reactor, levert een vermogen van maximaal 300 megawatt tegen 1000 megawatt of meer van een klassieke kernreactor. Een megawatt vermogen kan ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. 

Een onderzoek naar de bouw van een kernreactor betekent volgens wethouder Jelmer Vierstra niet dat er een streep kan door het plaatsen van windmolens in Woerden. "Dat zou een buitengewoon slecht plan zijn, want we redden het niet met alleen zonne- en kernenergie." Hij merkte op dat aan kernenergie ook nadelen kleven. Zo draait een kernreactor op uranium. "Dat halen we voornamelijk uit Kazachstan, een land waar je ook niet volledig van afhankelijk wil zijn."